Kies relevante onderwerpen

Testament opstellen

Testament opstellen

 

Een testament is de akte waarin uw laatste wil is vastgelegd. Het testament treedt pas in werking bij uw overlijden en kan slechts door u persoonlijk worden gemaakt of gewijzigd. Het erfrecht bepaalt dat een testament alleen kan worden gemaakt bij de notaris in een notariële akte.

In uw testament regelt u zaken voor als u bent overleden, zaken die bijvoorbeeld betrekking hebben over de afwikkeling van uw erfenis.
U kunt ook regelen wie uw zaken behartigt als u nog in leven bent. Dat regelt u dan in een levenstestament


De wet geeft een algemene basisregeling wie uw nalatenschap krijgt als u geen testament heeft gemaakt.
Met een testament wijkt u af van de wettelijke basisregeling en bepaalt u zelf hoe uw erfenis geregeld gaat worden.

Redenen voor een testament opstellen of uw testament wijzigen kunnen zijn:

  • Zelf uw erfgenamen en de erfdelen bepalen in plaats van de wettelijke vererving.
  • Het aanwijzen van een specifieke personen of nalaten aan goede doelen voor een bepaald geldbedrag of bepaalde spullen uit uw erfenis.
  • Voor het aanwijzen van een executeur testamentair voor het afwikkelen van uw erfenis.
  • U kunt in uw testament regelingen treffen wie voor uw minderjarige kinderen moet zorgen wanneer u er niet meer bent (voogdij regelen).
  • U kunt met specifieke regelingen erfbelasting besparen.
  • Het uitsluiten van de koude kant waardoor 'de koude kant' uw erfenis niet in handen krijgt bij een echtscheiding van uw kinderen.
  • Om er voor te zorgen dat uw ex-partner op geen enkele wijze iets uit uw erfenis kan verkrijgen. Bijvoorbeeld via de gezamenlijke kinderen. Testament na scheiding.
  • Het aanwijzen van een bewindvoerder over uw erfenis voor uw kinderen als u 18 jaar nog te jong vindt om uw erfenis al in handen te krijgen.
  • het aanwijzen van een samenwoonpartner tot uw erfgenaam (een samenlevingscontract is niet voldoende).

Goede doelen in uw testament

Steeds meer mensen willen wat nalaten aan goede doelen via hun testament. Goede doelen zijn vrijgesteld van erfenis belasting en schenkbelasting. De overheid wil hiermee het schenken en nalaten aan goede doelen stimuleren. Op deze manier krijgt u de mogelijkheid een goede bestemming voor uw geld en goederen vast te leggen en tegelijkertijd de wereld van de komende generaties te verbeteren.
Ook is het mogelijk om een goed doel toe te voegen aan uw bestaande testament. Voor het laten wijzigen testament kunt u bij iedere notaris terecht.

Doe de TestamentTest

Om snel te weten welke mogelijkheden een goed testament u kan bieden klikt u hiernaast op "doe de TestamentTest". Indien u overweegt om testamenten en levenstestamenten te regelen dan is het raadzaam om u goed te laten informeren. Om u een daar bij te helpen bieden wij u van TestamentTest een kosteloos en vrijblijvend gesprek aan met een van onze specialisten. Dit gesprek kan u bij thuis of op afstand via een videoverbinding. Maak een afspraak op onze website, of bel ons op 085 – 8000 111.