Kies relevante onderwerpen

Hoe werkt onterven?

Inleiding - Hoe werkt onterven?

Onterving is een complex en gevoelig onderwerp dat veel mensen liever vermijden, maar het is van groot belang om goed geïnformeerd te zijn over deze kwestie. Of je nu overweegt om een dierbare te onterven of jezelf wilt beschermen tegen onverwachte onterving, begrijpen hoe onterving werkt en waarom mensen hiervoor kiezen, is belangrijk. In dit artikel willen we je voorzien van informatie over onterving en hoe je hiermee kunt omgaan. We benadrukken het belang van een goede voorbereiding en juridische begeleiding bij deze beslissingen.

 

Wat is onterven?

Onterven is een juridisch proces waarbij iemand opzettelijk wordt uitgesloten van het ontvangen van erfenis of nalatenschap. Het is belangrijk om te begrijpen dat onterving een doordachte en wettelijke handeling vereist, en het heeft gevolgen voor zowel de persoon die onterft als voor de betrokken erfgenamen. Onterving houdt in dat een persoon expliciet en schriftelijk bepaalt dat een specifieke persoon, meestal een erfgenaam of potentiële erfgenaam, niet in aanmerking komt om een deel van zijn of haar nalatenschap te ontvangen. Dit wordt meestal vastgelegd in een testament, dat dient als een wettelijk document waarin de laatste wensen en instructies van de erflater worden vastgelegd. Het is belangrijk om te begrijpen dat hoewel je het recht hebt om te bepalen wie jouw eigendommen erft, sommige mensen wettelijk recht hebben op een deel van je nalatenschap, zoals een echtgenoot of kinderen. Dit betekent dat je niet altijd volledig iemand kunt onterven. Deze personen kunnen recht blijven houden op hun zogenaamde legitieme portie, welke de helft is van het wettelijke erfdeel die zij normaal gesproken zouden ontvangen volgens het wettelijk erfrecht.

Een testament is het juridische document bij uitstek waarin je jouw wensen met betrekking tot de verdeling van je eigendommen na je overlijden kunt vastleggen. Binnen dit testament heb je de mogelijkheid om te vermelden wie je wilt onterven en welk deel van de nalatenschap aan welke erfgenamen toekomt. Dit biedt de erflater de flexibiliteit om te beslissen wie wel en wie niet zal erven.

Waarom onterven?

Onterven is een beladen juridische stap, en mensen overwegen dit om verschillende redenen. Zo kan het bijvoorbeeld voorkomen dat er sprake is familieconflicten waardoor er geen contact meer is met de erfgenaam. Ook kunnen er financiële redenen spelen, zoals het in gevaar komen van een uitkering door het ontvangen van een erfenis, of dat iemand door het verkrijgen van de erfenis een veel hogere eigen bijdrage moet gaan betalen voor de zorg.

Het werkt onterven van een partner, kind of andere erfgenamen

Zoals eerder besproken is het niet mogelijk om je kind volledig te onterven. Als je in je testament opneemt dat je je kind wilt onterven, dan blijft je kind altijd recht hebben op een deel van je erfenis: de zogenaamde legitieme portie. De legitieme portie is de helft van het wettelijk erfdeel wat het kind had gekregen zonder de onterving. Je kind wordt hier niet zelf van op de hoogte gebracht, en moet binnen 5 jaar na uw overlijden aanspraak maken op de legitieme portie. Doet het kind dit niet? Dan vervalt het recht op de legitieme portie.

De partner en overige erfgenamen kunnen daarentegen wel volledig worden onterfd door middel van een testament. Zij hebben na onterving dus geen recht meer op een deel van de erfenis. Dit kan door middel van twee manieren:

  • Het volgen van de wettelijke verdeling en het uitsluiten van specifieke personen
  • Het aanwijzen van andere erfgenamen waardoor het wettelijk erfrecht automatisch buiten werking wordt gesteld. Mochten de aangewezen personen vóór u komen te overlijden, dan treedt het wettelijk erfrecht weer in werking.

Conclusie hoe onterven werkt

In dit artikel hebben we de essentie van onterving belicht, waarom mensen hiervoor kiezen en wie je allemaal kunt onterven. Het is van belang om goed geïnformeerd te zijn en juridische begeleiding te zoeken bij deze complexe aangelegenheid. Bij Thuisnotaris begrijpen we de gevoeligheid van dit onderwerp en bieden we de juiste begeleiding.

 

Thuisnotaris.nl is de online notaris die samenlevingscontracten, testamenten en levenstestamenten aanbiedt tegen een vaste lage prijs. Thuisnotaris biedt maatwerk, ook op het gebied van onterven. Thuisnotaris biedt drie verschillende pakketten: Een ontdek pakket, het doe-het-zelf pakket en het laat je helpen pakket. Heb je vragen? Neem dan gerust contact op via de live chat of via de email.

Doe de TestamentTest en ontvang een persoonlijk verslag

Het hangt van veel factoren af wat voor jou van belang kan zijn in een testament. Daarom kun je gratis de TestamentTest doen. Door het beantwoorden van een aantal specifieke vragen is in grote lijnen aan te geven wat voor jou persoonlijk van belang is om te regelen. Hiermee heb je snel een goed advies over jouw erfrechtelijke mogelijkheden. Doe de test en ontvang direct een gratis persoonlijk verslag via de e-mail.

Dit zegt De Consumentenbond

(“zelf aan de slag met je testament”, geldgids, oktober 2023)

In oktober 20223 is er een artikel verschenen in de geldgids van de Consumentenbond. Thuisnotaris wordt met 3 andere online notarisdiensten vergeleken. Thuisnotaris heeft als enige partij alleen ‘pluspunten’ in de voor-en nadelen. Ook is Thuisnotaris de enige partij met een 30 minuten persoonlijk controlegesprek en biedt Thuisnotaris veel mogelijkheden, ook voor bijzondere klantsituaties. Met Thuisnotaris ben je het goedkoopste uit om een levenstestament op te stellen.