Notarissen

Bij wie kan ik mijn testament opstellen?

Uw testament is pas rechtsgeldig nadat de notaris deze samen met u heeft ondertekend. Er zijn veel notarissen in Nederland waar u uw testament kunt ondertekenen. De kosten van een passend testament en levenstestament verschillen per situatie en per aanbieder. U kunt rechtstreeks naar de notaris gaan, of u kunt het via een online notarisdienst regelen. Dit laatste is in heel veel gevallen goedkoper. Dit komt omdat u zelf al online vragen beantwoord en u dus goed voorbereid. Daarnaast hoeft u niet zelf contact op te nemen met een notaris en te onderhandelen.

Aan tafel bij de notaris

De Consumentenbond heeft in september 2023 onderzoek naar notarissen gedaan. "Een goede notaris stelt veel vragen om het testament goed af te stemmen op uw persoonlijke wensen. De gesprekken over uw testament kunnen bij de notaris met verschillende personen plaatsvinden. Soms is het de notaris zelf, soms een kandidaat-notaris of andere medewerker. De prijzen van testamenten bij notarissen lopen sterk uiteen, zo blijkt uit onderzoek van de consumentenbond. Gemiddeld waren de panelleden €600 kwijt voor 2 testamenten" 

Kan ik ook online mijn testament opstellen

In oktober 2023 is er een artikel verschenen in de geldgids (“zelf aan de slag met je testament”, geldgids, oktober 2023) van De Consumentenbond. Hierin worden 4 landelijke online notarisdiensten met elkaar vergeleken. Wij hebben dit onderzoek verder uitgebreid. En bijvoorbeeld ook gekeken welke begeleiding je bij elke partij krijgt. En hoe duidelijk alles is. Thuisnotaris kwam niet alleen bij de consumentenbond als beste uit de vergelijking maar ook in ons onderzoek.  

Veel mensen regelen hun testament en levenstestament online

In de afgelopen jaren is het online opstellen van een testament en levenstestament goed gedigitaliseerd. Als u besluit online een testament op te stellen, moet u wel goed kijken bij welke partij u dit gaat regelen. Er zitten veel verschillen in maatwerk vs standaard, (vanaf) prijzen en het wel of niet hebben van persoonlijk gesprek om te controleren of uw testament goed en volledig is. Het voordeel van online een testament opstellen zit in een aantal zaken:

  1. U hoeft maar 1 keer naar de notaris. Alleen om te ondertekenen.
  2. De tarieven van online een testament opstellen zijn in alle gevallen lager.
  3. Bij sommige online partijen is maatwerk mogelijk zonder meerprijs.
  4. U hoeft niet zelf op zoek te gaan naar een notaris en/ of te onderhandelen.
  5. U heeft telefonisch persoonlijk contact om te controleren of alles goed is.

Hoe verder met het opstellen van een testament?

Het is belangrijk om een keuze te maken die bij u past. Dit kan bij een notaris in de buurt of via een online notaris. Als u ervoor kiest om online een testament op te stellen, dan adviseren wij u dit bij Thuisnotaris te doen. Thuisnotaris is de enige online partij die persoonlijke begeleiding en het meest uitgebreide testament voor een vaste lage prijs heeft. Daarbij kunt u via de online tool van Thuisnotaris helemaal gratis een persoonlijk testament verslag downloaden. Met dit verslag kunt u uw testamentaire keuzes en mogelijkheden rustig nalezen. 

 

Thuisnotaris biedt drie verschillende pakketten: Een ontdek pakket, het doe-het-zelf pakket en het laat je helpen pakket