Kies relevante onderwerpen

Schenking en Schenkbelasting

Schenking en Schenkbelasting

 

Met schenken kunt u iemand bevoordelen maar ook in veel gevallen erfbelasting of zorgbijdrage besparen. Door te schenken verkleint u uw erfenis. Hiermee bespaart u voor uw toekomstige erfgenamen erfbelasting. Door te schenken wordt ook geprofiteerd van de (jaarlijkse) vrijstellingen voor de schenkbelasting (belasting over een schenking). Als er meer geschonken wordt dan het vrijgestelde bedrag, betaalt de ontvanger van de schenking schenkbelasting over het gedeelte van de schenking dat hoger is dan het vrijgestelde bedrag. 

 

Er zijn een aantal mogelijkheden om te schenken:

 

Schenking in contanten

Zo kunt u geld schenken door het geld over te maken op de rekening van de begiftigde(n). De wet stelt namelijk geen eisen aan het schenken van geld; aan een 'schenking op papier' worden wel eisen gesteld. Als u afspraken maakt over de schenking, is het van belang de schenking door de notaris te laten vastleggen.

 

Schenking op papier

Als u een geldbedrag wilt schenken maar niet daadwerkelijk het bedrag wilt betalen, dan kunt u een zogenaamde ‘papieren schenking’ doen. U houdt het geschonken bedrag in de portemonnee, maar u maakt wel gebruik van de vrijstellingen van de schenkbelasting. De Belastingdienst stelt aan deze schenking meerdere eisen, waaronder het vastleggen ervan in een notariële akte en het jaarlijks betalen van een rente van 6% over het geschonken bedrag. Door het jaarlijks betalen van een zakelijke rente vermindert u daarmee uw vermogen verder en bespaart u uw toekomstige erfgenamen belasting.

 

Lijfrenteschenking

Als u goede doelen wilt steunen, kunt u door een schenking in een bepaalde vorm, een zogenaamde lijfrenteschenking, ook inkomstenbelasting besparen. Zeker als u al een automatische incasso heeft lopen ten behoeve van een goed doel is het overwegen van een lijfrenteschenking de moeite waard. Er moet dan wel aan een aantal voorwaarden worden voldaan wil de Belastingdienst de aftrek (in box 1 bij de aangifte voor de inkomstenbelasting) toelaten. Wij kunnen u over de voorwaarden voor de aftrek informeren.

 

Online eenvoudig regelen?

Via Thuisnotaris kunnen er, ten opzichte van andere online dienstverleners, aanmerkelijk meer bijzondere situaties goed geregeld worden (bijv. samengestelde gezinnen, kinderen met een beperking). Naast het opstellen van een samenlevingscontract, testament of levenstestament, kun je bij Thuisnotaris ook terecht voor het regelen van een Verklaring van Erfrecht en ondersteuning bij de afwikkeling van een nalatenschap.

 

Thuisnotaris biedt drie verschillende pakketten: Een ontdek pakket, het doe-het-zelf pakket en het laat je helpen pakket. Heb je vragen? Neem dan gerust contact op via de live chat of via de email.