AWBZ zorgbijdrage testament

AWBZ zorgbijdrage testament

De zorgbijdrage is voor veel ouderen een stuk hoger geworden. De zorgbijdrage wordt sinds 1 januari 2013 ook over het vermogen berekend. Dit geldt voor iedereen die in Nederland woont. Dat kan tot financiele problemen leiden bij ouderen. Er zijn diverse mogelijkheden om deze problemen op te lossen. De AWBZ (wet bijzondere ziektekosten) regeling bestaat inmiddels niet meer en is nu vervangen door de WLZ (wet landurige zorg) en WMO. Dit zijn verschillende vormen van zorg. Heb je zorg nodig, dan is er per regeling een lijst wat de zorg aan mensen is, voor wie (bijv. wel of niet chronisch zieken) en of u in aanmerking komt. Lees hier alles over de WLZ zorgbijdrage of kijk op de website van de overheid.

 

Niet alleen het inkomen maar ook het (box 3) vermogen bepaalt de hoogte van de zorgbijdrage. Voortaan moet er 4% van het vermogen bij het inkomen opgeteld worden. De eventuele erfenis van de kinderen als gevolg van het overlijden van een van de ouders wordt hierbij tot het vermogen van de langstlevende gerekend. Als er geen contant geld is om de hoge zorgbijdrage te kunnen betalen, bijvoorbeeld als het vermogen in het huis zit, dan kan dit tot problemen leiden.

 

De belangrijkste oplossingen in het kort:

- een goed testament met opvullegaat en AWBZ-clausule (tegenwoordig WLZ clausule)
- vermogen verlagen door (papieren) schenkingen te doen
- een volmacht geven (levenstestament) met mogelijkheid tot schenken
- woz-waarde box 3 woning verlagen (bezwaar maken)

Wat is de clausule precies?

De WLZ clausule ziet erop dat de kinderen hun erfenis kunnen opeisen indien de langstlevende ouder in een zorginstelling wordt opgenomen. Daardoor voorkomen de kinderen dat hun erfenis op gaat aan eigen bijdrage aan de zorgkosten voor de langstlevende. Zonder WLZ clausule in het testament kunnen de kinderen hun erfenis niet opeisen. Als er een tweetrapstestament is opgesteld dan zijn de kinderen onterfd bij het eerste overlijden en heeft de WLZ clausule geen nut. Een opvullegaat kan wel interessant zijn omdat de langstlevende dan na het overlijden van de eerstgestorvene kan beslissen hoe groot de erfenisdelen van de kinderen worden. Verwacht de langstlevende een spoedige opname in een zorginstelling dan kan het verstandig zijn hier rekening mee te houden bij het vaststellen van de erfdelen van de kinderen.

 

Door het maken van een levenstestament (volmacht) kunt u er voor zorgen dat er schenkingen gedaan kunnen worden ook als u niet meer in staat bent uw wil te bepalen. Dit kunt u tegenwoordig ook goed online regelen. Wij raden u aan om uw testament online op te stellen met Thuisnotaris. Zij bieden de scherpste tarieven in de markt. U kunt altijd gratis oriënteren en zelf uw mogelijkheden ontdekken. Er is geen andere partij die het uitgebreide keuzetestament en dezelfde dienstverlening biedt tegen een betere prijs.

Direct regelen?  

Zelf aan de slag met uw testamenten. De Consumentenbond heeft hier in oktober 2023 onderzoek naar gedaan. "In het rijtje van digitale diensten is het opstellen van een testament niet meer te weg te denken". De Consumentenbond heeft verschillende online notarisdiensten met elkaar vergeleken voor het opstellen van een testament.

Dit zegt De Consumentenbond over Thuisnotaris.nl

(“zelf aan de slag met je testament”, geldgids, oktober 2023)

 

Thuisnotaris.nl heeft als enige partij alleen ‘pluspunten’ in de voor- en nadelen. Ook is Thuisnotaris de enige online partij met een 30 minuten controle gesprek en biedt Thuisnotaris veel mogelijkheden (ook voor bijzondere klantsituaties). Met Thuisnotaris bent u het goedkoopste uit voor het opstellen van een testament.

Voor- en nadelen op een rij Thuisnotaris.nl

+ Overzichtelijke website met 30 minuten gesprek en chatfunctie

+ Geschikt voor bijzondere situaties, zoals samengesteld gezin of kind met beperking

+ Mogelijkheid om iemand te onterven

+ Veel mogelijkheden voor legaten, executeur en bewindvoering

+ Veel standaardclausules, zoals echtscheidingsclausule en rampenclausule

+ Maatwerk zonder meerprijs mogelijk

 

Nadelen:

- Geen

 

Kijk voor meer informatie of het opstellen van een testament op Thuisnotaris.nl