Zelf testament opstellen

 

Kan ik zelf mijn testament opstellen? Codicil

 

Om zelf te bepalen waar uw erfenis naartoe gaat kunt u een testament maken. Een rechtsgeldig testament kan volgens het Nederlandse erfrecht alleen gemaakt worden bij de notaris. Het is wel mogelijk om voor bepaalde spullen zelf een soort testament te schrijven, dit wordt een 'codicil' genoemd. In dit handgeschreven codicil kunt u sieraden, kleding of inboedel aan iemand vermaken. We hebben hieronder voor u een voorbeeldtekst gezet.

Er gelden wel strenge regels voor het maken van een codicil. De volgende punten zijn hierbij van belang.

Voor uw codicil neemt u papier dat lang houdbaar is. Denk ook aan een pen waarvan de inkt niet vervaagt, balpeninkt is vaak wel geschikt. Het codicil moet lang houdbaar kunnen zijn, namelijk tot na uw overlijden.
Het codicil moet helemaal handgeschreven zijn. In het codicil kunt u legaten opnemen. Dit betekent dat u aan een bepaalde persoon iets toekent.

Onder het codicil moet een handtekening staan; ook moet u er de datum op zetten. Kleren en ‘lijfstoebehoren’ kunnen in hun geheel worden gelegateerd. Sieraden, boeken, schilderijen moeten stuk voor stuk worden gelegateerd. Dat laatste geldt ook voor de inboedel. Let op: het codicil moet helemaal door u zelf handgeschreven zijn, anders is het niet geldig.

Het is overigens niet helemaal duidelijk welke spullen u wel en welke u niet in een codicil kunt legateren. Het is bijvoorbeeld niet duidelijk of een smartphone en laptop in een codicil kunnen worden gelegateerd. Bij twijfel kunt u het beste bij de notaris een testament laten maken.

Als u uw codicil klaar heeft, bewaar het dan goed op een plek waar uw erfgenamen het na uw dood gemakkelijk kunnen vinden. U zou uw erfgenamen ook kunnen informeren dat u een codicil hebt. Wilt u uw codicil veranderen? U vernietigt dan uw eerdere codicil en maakt een nieuwe.

Voorbeeldtekst:

 

“Codicil

Ik, Donald Duck, geboren op 12 juni 1961 in Duckstad, wonende Duckstraat 13, 1313 DD Duckstad, legateer aan:

- mijn vriendin Katrien Duck, wonende Duckstraat 1 Duckstad: mijn rode auto van het merk Duckwagen; 
 - mijn neefjes Kwik, Kwek en Kwak Duck: al mijn matrozenkleding
 - mijn oom Dagobert Duck: mijn antieke bruine wandklok, afkomstig van Oma Duck;


Getekend te Duck op 1 juni 2016.

<handtekening Donald Duck>”
Let op: alles hand geschreven!