Zelf testament opstellen

Kan ik zelf mijn testament opstellen? 

Waarom een testament? Om zelf te bepalen waar uw erfenis naartoe gaat kunt u een eigen testament maken. Een rechtsgeldig testament kan volgens het Nederlandse erfrecht alleen gemaakt worden bij de notaris. Het is wel mogelijk om voor bepaalde spullen zelf een soort testament te schrijven, dit wordt een 'codicil' genoemd. In dit handgeschreven codicil kunt u sieraden, kleding of inboedel aan iemand vermaken. We hebben hieronder voor u een voorbeeldtekst gezet. Ook hebben we meer informatie opgezocht voor u waarin staat beschreven of u ook zelf een testament kan opmaken. Let op; ook als u geregistreerd partnerschap heeft u een testament nodig om alles goed naar uw eigen wensen te regelen. 

Eisen bij het zelf opstellen

Er gelden wel strenge regels voor het maken van een codicil. De volgende punten zijn hierbij van belang:

- Voor uw codicil neemt u papier dat lang houdbaar is.

- Denk ook aan een pen waarvan de inkt niet vervaagt, balpeninkt is vaak wel geschikt.

- Het codicil moet lang houdbaar kunnen zijn, namelijk tot na uw overlijden.

- Het codicil moet helemaal handgeschreven zijn.

- In het codicil kunt u legaten opnemen. Dit betekent dat u aan een bepaalde persoon iets toekent.

- Onder het codicil moet een handtekening en datum staan.

- Kleren en ‘lijfstoebehoren’ kunnen in hun geheel worden gelegateerd.

- Sieraden, boeken, schilderijen moeten stuk voor stuk worden gelegateerd.

- Dat laatste geldt ook voor de inboedel.

 

Let op: het codicil moet helemaal door u zelf handgeschreven zijn, anders is het niet geldig.

 

Het is overigens niet helemaal duidelijk welke spullen u wel en welke u niet in een codicil kunt legateren. Het is bijvoorbeeld niet duidelijk of een smartphone en laptop in een codicil kunnen worden gelegateerd. Bij twijfel kunt u het beste bij de notaris een testament laten maken.

 

Als u uw codicil klaar heeft, bewaar het dan goed op een plek waar uw erfgenamen het na uw dood gemakkelijk kunnen vinden. U zou uw erfgenamen ook kunnen informeren dat u een codicil hebt. Wilt u uw codicil veranderen? U vernietigt dan uw eerdere codicil en maakt een nieuwe.

Voorbeeldtekst

“Codicil

Ik, Donald Duck, geboren op 12 juni 1961 in Duckstad, wonende Duckstraat 13, 1313 DD Duckstad, legateer aan:

 

- mijn vriendin Katrien Duck, wonende Duckstraat 1 Duckstad: mijn rode auto van het merk Duckwagen; 
- mijn neefjes Kwik, Kwek en Kwak Duck: al mijn matrozenkleding;
- mijn oom Dagobert Duck: mijn antieke bruine wandklok, afkomstig van Oma Duck;


Getekend te Duck op 1 juni 2016.

<handtekening Donald Duck>”

 

Let op: alles hand geschreven!

Veel mensen regelen eigen testament zelf

heb je een testament nodig? Thuisnotaris kan u goed helpen bij het laten opstellen van een testament! Een testament is een notariële akte en zorgt ervoor dat niet het wettelijk erfrecht geldt. Er zijn veel notarissen in Nederland waar u een testament kunt laten opmaken. De kosten verschillen per situatie en per aanbieder. Wij raden u aan om online gratis te oriënteren en uw mogelijkheden te ontdekken. Thuisnotaris biedt de laagste prijs met de beste persoonlijke dienstverlening! Klik op de link om het zelf te bekijken: https://thuisnotaris.nl/testamenttest

Beste prijs en dienstverlening

Snel en eenvoudig online uw testament regelen tegen de scherpste prijs. De kosten voor het opstellen van een testament verschillen enorm. Thuisnotaris biedt drie verschillende pakketten: Een ontdek pakket, het doe-het-zelf pakket en het laat je helpen pakket

Dit zegt De Consumentenbond

(“zelf aan de slag met je testament”, geldgids, oktober 2023)

 

In oktober 2023 is er een artikel verschenen in de geldgids van de Consumentenbond. Thuisnotaris wordt met 3 andere online notarisdiensten vergeleken. Thuisnotaris heeft als enige partij alleen ‘pluspunten’ in de voor-en nadelen. Ook is Thuisnotaris de enige partij met een 30 minuten persoonlijk controlegesprek en biedt Thuisnotaris veel mogelijkheden, ook voor bijzondere klantsituaties. Met Thuisnotaris bent u het goedkoopste uit om een testament op te stellen.