Erfrecht

Het Erfrecht

Het erfrecht is het gedeelte van ons burgerlijk recht dat de vererving regelt. Hierin wordt onder meer bepaald wat de mogelijkheden zijn van een testament en wie uw erfgenamen zijn als u dat niet zelf in een testament heeft bepaald. Ook de regels voor de afwikkeling van de erfenis van een overledene worden hier bepaald. Het staat vermeld in Boek 4 van het Burgerlijk Wetboek.

 

Er zijn twee manieren om erfgenaam te kunnen worden:
1. op grond van de wet; (zie ook wie zijn mijn erfgenamen)   
2. op grond van een testament; (zie ook testament opstellen)   

Wat is het wettelijk erfrecht?

Erven kan met en zonder testament. De wet bepaalt wie er van jou erft in het geval dat er geen testament is opgesteld. Het wettelijk erfrecht bepaalt dan wie in welke volgorde van jou erft, dit wordt ook wel het wettelijk erfrecht schema genoemd. Als één iemand van jou erft krijgt die persoon alles wat jij nalaat. Maar hoe werkt dat in het geval dat er meerdere erfgenamen zijn? Krijgt iedereen dan evenveel? Lees hier alles over het wettelijk erfrecht

Het afwikkelen van een erfenis

De wettelijke vererving is voor iedereen van toepassing en gaat uit van de (familie)relatie. Door het maken van een testament kunt u hier van afwijken en uw eigen erfgenamen benoemen. Ook kunt u in een testament meer eigen regelingen maken passend bij uw persoonlijke wensen en situatie. Door de Testament Test te doen kunt u snel zien welke mogelijkheden u heft passend bij uw persoonlijke situatie.

 

Bij de afwikkeling van een erfenis heeft u ook te maken met het erfrecht. In het erfrecht is onder meer bepaald wie bevoegd is de erfenis af te handelen en met welke regels u dan rekening moet houden. Naast het erfrecht heeft u ook te maken met de erfbelasting, ook wel successierecht genoemd. Dit wordt in een aparte wet geregeld.

Veel mensen regelen hun testament online

Wilt u een testament opstellen en zelf je keuzes en wensen kenbaar maken ipv het wettelijk erfrecht? Thuisnotaris kan u hierbij goed helpen! Er zijn veel notarissen in Nederland waar u een testament kunt laten opmaken. De kosten verschillen per situatie en per aanbieder. Wij raden u aan om online gratis te oriënteren en uw mogelijkheden te ontdekken. Thuisnotaris biedt de laagste prijs met de beste persoonlijke dienstverlening! Klik op de link om het zelf te bekijken: https://thuisnotaris.nl/testamenttest

Beste prijs en dienstverlening

Snel en eenvoudig online uw testament regelen tegen de scherpste prijs. De kosten voor het opstellen van een testament verschillen enorm. Thuisnotaris biedt drie verschillende pakketten: Een ontdek pakket, het doe-het-zelf pakket en het laat je helpen pakket. Ongeacht de keuze van het pakket krijgt u altijd een verslag in begrijpelijke taal en een controlegesprek over wat u hebt ingevuld. Zo weet u zeker dat alles goed is en u het goed heeft geregeld.