Kies relevante onderwerpen

Erfbelasting voorkomen met een testament

Erfbelasting voorkomen met een testament


Als een van de partners overlijdt en er zijn kinderen dan is het vaak zo geregeld dat de langstlevende partner het gehele vermogen in handen krijgt en de kinderen verkrijgen slechts een niet-opeisbare vordering (in geld) op de langstlevende partner. Die vordering is pas opeisbaar als de langstlevende is overleden (en enkele andere gronden). De kinderen krijgen dus nog niets in handen. Over die niet-opeisbare vordering van de kinderen moet toch wel al direct erfbelasting betaald worden. Dit bedrag kan in sommige gevallen heel hoog zijn. Dit bedrag zal de langstlevende partner dan moeten voorschieten. Vaak komt dit financieel helemaal niet goed uit of zit al het geld in het huis. De langstlevende partner kan hierdoor financieel in de problemen komen.


Tweetrapstestament
Om dit zoveel mogelijk te voorkomen kan er onder meer gebruik gemaakt worden van het zogenaamde tweetrapstestament. Hierin wordt geregeld dat er in de meeste gevallen bij het overlijden van de eerststervende partner nog niets aan de belastingdienst betaald hoeft te worden. Over het deel van de erfenis dat bij de kinderen terecht gaat komen hoeft dan pas later bij het overlijden van de langstlevende partner afgerekend te worden. Dit kan de langstlevende partner veel meer financiële ruimte geven. De  langstlevende partner kan de niet-betaalde erfbelasting immers nu zelf gaan gebruiken.


Wijzigingen erfbelasting
Sinds 1 januari 2010 is de wet die de belasting over het erven en schenken regelt, drastisch veranderd. Door de wetswijziging pakken sommige testamenten fiscaal anders uit dan gedacht. Bij overlijden moet mogelijk meer erfbelasting worden betaald dan bij het maken van het testament was gedacht.


Laat uw testament controleren
De notaris nodigt u graag uit om vrijblijvend uw situatie te bespreken. Ook als u nog geen testament heeft. Als u al wel een testament heeft dan bekijkt de notaris niet alleen hoe het testament uitpakt onder de gewijzigde wet. Ook bekijkt de notaris of uw testament nog past bij uw persoonlijke en financiële situatie. In veel gevallen blijkt een testament op veel punten nog verbeterd te kunnen worden vanwege nieuwe wettelijke mogelijkheden. Het wijzigen van uw testament is dan aan te raden. Tenslotte wordt natuurlijk ook bekeken en berekend of een tweetrapstestament voor u gunstig kan zijn.

 

Wij werken samen met Thuisnotaris. Met Thuisnotaris maakt u zelf eenvoudig uw Testament tegen een vaste prijs van € 245,- per akte. Komt u er niet helemaal uit? Laat u dan helpen door een adviseur voor € 99,-. Wilt u eerst gratis oriënteren en zelf de mogelijkheden ontdekken? Ook dat kan met Thuisnotaris. Regel het direct of maak een afspraak op 085 8000 102.

 

Mr Bart Lever, notaris Meppel