Kies relevante onderwerpen

Erfbelasting voorkomen met een testament

Erfenis belasting voorkomen met een testament

Als een van de partners overlijdt en er zijn kinderen dan is het vaak zo geregeld dat de langstlevende partner het gehele vermogen in handen krijgt en de kinderen verkrijgen slechts een niet-opeisbare vordering (in geld) op de langstlevende partner. Die vordering is pas opeisbaar als de langstlevende is overleden (en enkele andere gronden). De kinderen krijgen dus nog niets in handen. Over die niet-opeisbare vordering van de kinderen moet toch wel al direct erfbelasting betaald worden. Dit bedrag kan in sommige gevallen heel hoog zijn. Dit bedrag zal de langstlevende partner dan moeten voorschieten. Vaak komt dit financieel helemaal niet goed uit of zit al het geld in het huis. De langstlevende partner kan hierdoor financieel in de problemen komen.

Tweetrapstestament - verminder belasting over erfenis

Om belasting op erfenis zoveel mogelijk te voorkomen kan er onder meer gebruik gemaakt worden van het zogenaamde tweetrapstestament. Hierin wordt geregeld dat er in de meeste gevallen bij het overlijden van de eerststervende partner nog niets aan de belastingdienst betaald hoeft te worden. Over het deel van de erfenis dat bij de kinderen terecht gaat komen hoeft dan pas later bij het overlijden van de langstlevende partner afgerekend te worden. Dit kan de langstlevende partner veel meer financiële ruimte geven. De  langstlevende partner kan de niet-betaalde erfbelasting immers nu zelf gaan gebruiken. Lees hier verder over het verschil tussen een tweetrapstestament en het opvullegaat

Erfbelasting 2024

De tarieven erfbelasting worden ieder jaar opnieuw vastgesteld. Het bedrag hoe hoog dit vrijgestelde bedrag is  zal dus per jaar verschillen. Het is belangrijk om een inschatting te hebben van de waarde van erfenis. Op basis hiervan kunt u de te betalen erfbelasting uitrekenen obv de wettelijke verdeling en ob basis van het testament. Hoeveel erfbelasting u betaalt hangt af van de relatie tot de overledene en of het bedrag boven de vrijstelling uitkomt. De betaling van erfbelasting van de belastingdienst komt ten goede van de staat. 

Wijzigingen erfbelasting per 1 januari 2010

Sinds 1 januari 2010 is de wet die de belasting over het erven en schenken regelt, drastisch veranderd. Door de wetswijziging pakken sommige testamenten fiscaal anders uit dan gedacht. Bij overlijden moet mogelijk meer erfbelasting worden betaald dan bij het maken van het testament was gedacht.

Laat uw testament controleren

De notaris nodigt u graag uit om vrijblijvend uw situatie te bespreken. Ook als u nog geen testament heeft. Als u al wel een testament heeft dan bekijkt de notaris niet alleen hoe het testament uitpakt onder de gewijzigde wet. Ook bekijkt de notaris of uw testament nog past bij uw persoonlijke en financiële situatie. In veel gevallen blijkt een testament op veel punten nog verbeterd te kunnen worden vanwege nieuwe wettelijke mogelijkheden. Het wijzigen van uw testament is dan aan te raden. Tenslotte wordt natuurlijk ook bekeken en berekend of een tweetrapstestament voor u gunstig kan zijn.

Veel mensen regelen hun testament online

Wilt u een testament opstellen? Thuisnotaris kan u hierbij goed helpen! Er zijn veel notarissen in Nederland waar u een testament kunt laten opmaken. De kosten verschillen per situatie en per aanbieder. Wij raden u aan om online gratis te oriënteren en uw mogelijkheden te ontdekken. 

Dit zegt De Consumentenbond

(“zelf aan de slag met je testament”, geldgids, oktober 2023)

 

In oktober 2023 is er een artikel verschenen in de geldgids van de Consumentenbond. Thuisnotaris wordt met 3 andere online notarisdiensten vergeleken. Thuisnotaris heeft als enige partij alleen ‘pluspunten’ in de voor-en nadelen. Ook is Thuisnotaris de enige partij met een 30 minuten persoonlijk controlegesprek en biedt Thuisnotaris veel mogelijkheden, ook voor bijzondere klantsituaties. Met Thuisnotaris ben je het goedkoopste uit om een testament op te stellen.

Online eenvoudig regelen?

Via Thuisnotaris kunnen er, ten opzichte van andere online dienstverleners, aanmerkelijk meer bijzondere situaties goed geregeld worden (bijv. samengestelde gezinnen, kinderen met een beperking). Naast het opstellen van een samenlevingscontract, testament of levenstestament, kun je bij Thuisnotaris ook terecht voor het regelen van een Verklaring van Erfrecht en ondersteuning bij de afwikkeling van een nalatenschap.

 

Thuisnotaris biedt drie verschillende pakketten: Een ontdek pakket, het doe-het-zelf pakket en het laat je helpen pakket. Heb je vragen? Neem dan gerust contact op via de live chat of via de email.

 

Mr Bart Lever, notaris Meppel