Wat houdt een tweetrapstestament in

Het Tweetrapstestament

 

Het tweetrapstestament (ook wel Radar-testament genoemd) is een testamentsoort die voornamelijk wordt gebruikt om de heffing van erfbelasting over de erfenis uit te stellen tot het moment dat partners beiden overleden zijn. Met dit testament wordt voorkomen dat de langstlevende partner erfbelasting moet betalen. Het gaat hier om een situatie van partners met kinderen. Het twee traps testament is een soort langstlevende testament.

In het tweetrapstestament wordt de langstlevende partner tot enig erfgenaam benoemd. De kinderen zijn bij het eerste overlijden dan nog geen erfgenaam van de eerststervende partner. De gehele nalatenschap komt toe aan de langstlevende partner. 
Het voordeel hiervan is dat alles in eerste instantie wordt geërfd door de langstlevende partner met een grote vrijstelling voor de erfbelasting (€ 636.180,- in 2016).
Als de waarde van de erfenis minder is dan € 636.180,- hoeft er met dit testament geen erfbelasting betaald te worden. Dit kan in sommige situaties financiële problemen voorkomen. Bijvoorbeeld als uw erfenis voornamelijk bestaat uit de waarde van uw woning. Zonder tweetrapstestament kan het mogelijk zijn dat de langstlevende partner het huis moet verkopen om de erfbelasting van de kinderen te kunnen betalen. 

Een van de nadelen van het tweetrapstestament is dat er uiteindelijk vaak meer erfbelasting (door de kinderen) betaald moet worden.

Het is dus geen erfbelasting besparend testament maar het zorgt voor uitstel van betaling van de erfbelasting. De langstlevende partner betaalt hierdoor geen erfbelasting maar de kinderen uiteindelijk wel. Een testament opstellen in de vorm van een tweetrapstestament is niet duurder dan een normaal langstlevende testament. De kosten testament hangen af van wat er precies voor u geregeld moet worden.


Met een testament regelt u de zaken na uw overlijden. Om ook tijdens uw leven uw zaken goed te regelen als u wat overkomt maakt u een levenstestament.


Meer weten? Maak een vrijblijvende afspraak of stel eenvoudig een vraag. Klik hier voor de notaris in uw omgeving.