Voogdij regelen

De voogdij regelen

Wat gebeurt er als uw kinderen er plotseling alleen voor staan? Een nare gedachte, maar juist daarom iets om goed te regelen. Wie wilt u voor hen laten zorgen als u er beiden onverhoopt niet meer bent? In een testament (of via de rechtbank) kunt u de voogdij regelen door een voogd aan te wijzen. 

Wat doet een voogd?

De voogd neemt de volledige verantwoordelijkheid voor uw minderjarige kinderen op zich. Daarnaast beheert de voogd uw erfenis ten behoeve van uw kinderen. Pas na uw overlijden spreekt de beoogde voogd of hij (of zij) inderdaad voogd wil zijn. Hij kan ervan afzien, omdat de omstandigheden de voogdij niet toelaten. Denk daarbij aan ziekte. Benoem daarom in het testament altijd een ‘reservevoogd’. 

Wanneer eindigt de voogdij?

Met achttien jaar zijn uw kinderen meerderjarig. Op dat moment eindigt de voogdij en kunnen de kinderen vrij beschikken over uw nalatenschap. Misschien wilt u liever niet dat zij op hun achttiende jaar de hele erfenis al in handen te krijgen. In dat geval benoemt u in het testament een bewindvoerder, die uw erfenis beheert totdat de kinderen een zekere leeftijd hebben bereikt. Ook deze leeftijd bepaalt u in uw testament.

Sommige mensen hebben de naam van een voogd zelf ergens opgeschreven. Dat is echter niet rechtsgeldig. Ga dus een testament opstellen wanneer u zekerheid wilt op dit gevoelige terrein.

Dit zegt De Consumentenbond over Thuisnotaris.nl

(“zelf aan de slag met je testament”, geldgids, oktober 2023)

 

“Zelf aan de slag met je testament. In het rijtje van digitale diensten is het opstellen van een testament niet meer weg te denken”.  Dit schreef de Consumentenbond over Thuisnotaris:

 

Thuisnotaris.nl heeft als enige partij alleen ‘pluspunten’ in de voor- en nadelen. Ook is Thuisnotaris de enige online partij met een 30 minuten controle gesprek en biedt Thuisnotaris veel mogelijkheden (ook voor bijzondere klantsituaties). Met Thuisnotaris ben je het goedkoopste uit voor het opstellen van een testament (€ 245,-).

Voor- en nadelen op een rij Thuisnotaris.nl

+ Overzichtelijke website met 30 minuten gesprek en chatfunctie

+ Geschikt voor bijzondere situaties, zoals samengesteld gezin of kind met beperking

+ Mogelijkheid om iemand te onterven

+ Veel mogelijkheden voor legaten, executeur en bewindvoering

+ Veel standaardclausules, zoals echtscheidingsclausule en rampenclausule

+ Maatwerk zonder meerprijs mogelijk

 

Nadelen:

- Geen

 

Kijk voor meer informatie of het opstellen van een testament op Thuisnotaris.nl