Kies relevante onderwerpen

Kleinkinderen steunen door schenking kleinkind 2024 of via testament

Hoe en wanneer kunnen wij onze kleinkinderen financieel steunen?


Onze kinderen hebben het goed, maar onze kleinkinderen komen nu op de leeftijd dat ze best iets extra's zouden kunnen gebruiken. Kunnen wij als grootouders ook geld aan de kleinkinderen geven?

Belastingvrij schenken kind en kleinkind 2024

Niet alleen kinderen, maar ook kleinkinderen en anderen kunnen financieel worden ondersteund. Dat is vaak zelfs gunstig voor de belasting! Ieder jaar kunt u namelijk uw kleinkind(eren) het vrijgestelde bedrag schenken (in 2024: € 2.658,- ). Uw kleinkind betaalt dan geen schenkingsbelasting (schenkbelasting) over de schenking kleinkind 2024. Als u meer schenkt dan dit bedrag, dan vervalt de vrijstelling niet en moet alleen over het bedrag dat boven de vrijstelling uitkomt belasting worden betaald. De schenking die u in één kalenderjaar aan uw kleinkind of schenking kind doet, worden bij elkaar opgeteld. Er is dus geen maximale schenking 2024 vastgesteld. Gaat u boven het bedrag zoals hierboven staat, gaat u schenkbelasting betalen. De tarieven schenkbelasting worden ieder jaar aangepast. De jaarlijkse vrijstelling zal dus ook ieder jaar veranderen. 

 

Een andere mogelijkheid is uw kleinkind opnemen in uw testament. Een kleinkind kan € 25.187,- (in 2024) belastingvrij van grootouders erven. Uw kleinkind krijgt dan na uw overlijden een geldbedrag zonder dat daarover erfbelasting hoeft te worden betaald. Als een kleinkind meer erft dan dit bedrag, vervalt deze vrijstelling niet. Als u dit bedrag niet in uw testament aan uw kleinkind toekent, dan betalen uw kinderen over ditzelfde bedrag waarschijnlijk wél belasting (als u meer nalaat dan de vrijgestelde bedragen). Het is dus bijna altijd gunstig om in uw testament door middel van een legaat het vrijgestelde bedrag aan uw kleinkind te vermaken. U kunt zelf heel eenvoudig uw testament online opstellen. Dit is tegenwoordig een hele gangbare manier, zoals bijvoorbeeld bij Thuisnotaris.

Wanneer een bewindvoerder benoemen?

Als uw kleinkind te jong is om over het van u gekregen bedrag (door de schenking of uit het testament) te beschikken, is het verstandig een bewindvoerder te benoemen. Deze bewindvoerder beheert het geld voor het kleinkind tot een leeftijd die u bij de schenking of in het testament bepaalt. U zou bijvoorbeeld de vader en/of moeder van uw kleinkind als bewindvoerder kunnen aanwijzen.

 

Ook als uw kleinkind nog niet is getrouwd, is het goed te overwegen een zogenaamde uitsluitingsclausule af te spreken bij de schenking of in uw testament op te nemen. In dat geval blijft de schenking of het geërfde bedrag namelijk geheel privé van uw kleinkind. Als het (toekomstige) huwelijk of geregistreerd partnerschap van uw kleinkind in een scheiding eindigt, hoeft de schenking niet te worden gedeeld met de ex-echtgenoot/ex-partner.

Dit zegt De Consumentenbond over Thuisnotaris.nl

(“zelf aan de slag met je testament”, geldgids, oktober 2023)

 

“Zelf aan de slag met je testament. In het rijtje van digitale diensten is het opstellen van een testament niet meer weg te denken”.  Dit schreef de Consumentenbond over Thuisnotaris:

 

Thuisnotaris.nl heeft als enige partij alleen ‘pluspunten’ in de voor- en nadelen. Ook is Thuisnotaris de enige online partij met een 30 minuten controle gesprek en biedt Thuisnotaris veel mogelijkheden (ook voor bijzondere klantsituaties). 

Voor- en nadelen op een rij Thuisnotaris.nl

+ Overzichtelijke website met 30 minuten gesprek en chatfunctie

+ Geschikt voor bijzondere situaties, zoals samengesteld gezin of kind met beperking

+ Mogelijkheid om iemand te onterven

+ Veel mogelijkheden voor legaten, executeur en bewindvoering

+ Veel standaardclausules, zoals echtscheidingsclausule en rampenclausule

+ Maatwerk zonder meerprijs mogelijk

 

Nadelen:

- Geen

 

Meer informatie? Thuisnotaris biedt drie verschillende pakketten: Een ontdek pakket, het doe-het-zelf pakket en het laat je helpen pakket. Heb je vragen? Neem dan gerust contact op via de live chat of via de email.

 

Mr Bart Lever, notaris Meppel