Levenstestament

Wat is het Levenstestament?

In een levenstestament (notariële akte)  regelt u wie uw belangen behartigt als u dat zelf niet meer kunt. Het is iets anders dan een gewoon testament en gaat niet over uw erfenis. Het heeft ook niets met het erfrecht te maken. Het gaat hier om een situatie dat u nog wel in leven bent maar u uw wil niet meer goed kunt bepalen. Dit kan bijvoorbeeld komen door ziekte, ouderdom, een ongeval of dementie. In het levenstestament geeft u een volmacht aan een vertrouwd persoon die u vertegenwoordigt als u dat zelf niet meer goed kunt. Dit wordt ook wel een notariële volmacht genoemd. Hiermee houdt u zelf de regie en bepaalt u zelf wie voor jou beslissingen mag nemen. Er bestaan nogal wat misverstanden over het levenstestament. Het gaat hierbij om uw belangen bij leven en gaat dus niet over uw erfenis. 

Waarom is het belangrijk?

In het levenstestament kunt u ook specifieke wensen vastleggen over wat er precies moet gebeuren met uw verschillende persoonlijke en zakelijke belangen als u zelf (langdurig) niet meer in staat bent uw wil te bepalen. Wat legt u vast in een levenstestament? U wijst een gevolmachtigde aan, bepaalt zelf of u een medische volmacht aan iemand geeft. Daarnaast bepaalt u of u gebruik wilt maken van een behandelverbod, niet-reanimatieverklaring en/ of euthanasieverklaring. Voor het aanwijzen van een gevolmachtigde is een belangrijke stap. Hierdoor kunnen uw financiele zaken, medische- en persoonlijke zaken altijd doorgang blijven vinden. Hieronder leggen we het verder uit.

1. Onderscheid in privé- en zakelijke belangen

Zo kunt u bijvoorbeeld onderscheid maken in uw privébelangen en uw zakelijke belangen. U kunt daarvoor verschillende personen benoemen als dat het beste zou zijn in uw situatie. Het is daarbij vanzelfsprekend van belang dat u vertrouwen heeft in de persoon die u aanwijst. Let op; het is belangrijk om een levenstestament op te stellen als uw wilsbekwaam bent en daarmee zelf uw wensen vast kunt leggen in het notarieel levenstestament.

2. Schenkingen vastleggen

Ook kunt u in een levenstestament vastleggen dat er bijvoorbeeld door uw partner of uw kinderen schenkingen kunnen worden gedaan aan henzelf. Dit is van belang op het moment dat u uw wil niet meer kan bepalen (bijv. bij dementia) en u in een zorginstelling terecht komt. U krijgt dan te maken met zorgbijdrage. Uw partner en/of kinderen kunnen dan toch namens u schenkingen doen. Hiermee voorkomt u dat u (ongewild) met veel vermogen in een AWBZ zorginstelling zit waardoor er veel zorgbijdrage betaald moet worden. Tevens kan er door de schenkingen erfbelasting worden bespaard. Het achter de hand hebben van een levenstestament of notariële volmacht kan in veel situaties later grote problemen voorkomen. 

3. Levenstestament online regelen

Nadat u een levenstestament of volmacht heeft vastgesteld, kunt u dit altijd weer intrekken of wijzigen als u dat wilt. Wacht niet te lang met het maken of wijzigen van een levenstestament aangezien u uw wil goed moet kunnen bepalen op het moment van ondertekenen van het levenstestament. Daarnaast kan u altijd zomaar iets overkomen en is het belangrijk om te weten wie namens jou uw persoonlijke wensen kan uitvoeren. Bijvoorbeeld rondom een medische behandeling of zaken uit uw medische dossier. 

Doe de TestamentTest

Door het beantwoorden van een aantal specifieke vragen is in grote lijnen aan te geven wat voor u persoonlijk van belang is om te regelen. Hiermee heeft u snel een goed advies over uw erfrechtelijke mogelijkheden. Doe de test en ontvang direct een gratis persoonlijk verslag via de e-mail.

Persoonlijke begeleiding en het meest uitgebreide testament

Thuisnotaris is de online notaris die samenlevingscontracten, testamenten en levenstestamenten aanbiedt tegen een vaste lage prijs. Thuisnotaris biedt maatwerk. Partners hoeven bijvoorbeeld bij Thuisnotaris geen gelijkluidende testamenten te maken en maken hun eigen individuele keuzes. U betaalt € 245,- voor een testament of samenlevingscontract, wat nergens goedkoper of beter is. Dit is inclusief het gratis 30 minuten controlegesprek, ondertekenen bij de notaris en alle overige kosten. Thuisnotaris biedt drie verschillende pakketten: Een ontdek pakket, het doe-het-zelf pakket en het laat je helpen pakket. Heeft u vragen? Neem dan gerust contact op via de live chat of via de email