Levenstestament

Wat is het Levenstestament?

In een levenstestament regelt u wie uw belangen behartigt als u dat zelf niet meer kunt. Het is iets anders dan een gewoon testament en gaat niet over uw erfenis. Het heeft ook niets met het erfrecht te maken. Het gaat hier om een situatie dat u nog wel in leven bent maar u uw wil niet meer goed kunt bepalen. Dit kan bijvoorbeeld komen door ziekte, ouderdom, een ongeval of dementie.

 

In het levenstestament geeft u een volmacht aan een vertrouwd persoon die u vertegenwoordigt als u dat zelf niet meer goed kunt. Dit wordt ook wel een notariële volmacht genoemd. Er bestaan nogal wat misverstanden over het levenstestament. Het gaat hierbij om uw belangen bij leven en gaat dus niet over uw erfenis. 

Waarom een Levenstestament?

In het levenstestament kunt u ook specifieke wensen vastleggen over wat er precies moet gebeuren met uw verschillende persoonlijke en zakelijke belangen als u zelf (langdurig) niet meer in staat bent uw wil te bepalen. 

1. Onderscheid in privé- en zakelijke belangen

Zo kunt u bijvoorbeeld onderscheid maken in uw privébelangen en uw zakelijke belangen. U kunt daarvoor verschillende personen benoemen als dat het beste zou zijn in uw situatie. Het is daarbij vanzelfsprekend van belang dat u vertrouwen heeft in de persoon die u aanwijst.

2. Schenkingen vastleggen

Ook kunt u in een levenstestament vastleggen dat er bijvoorbeeld door uw partner of uw kinderen schenkingen kunnen worden gedaan aan henzelf. Dit is van belang op het moment dat u uw wil niet meer kan bepalen (bijv. bij dementia) en u in een zorginstelling terecht komt. U krijgt dan te maken met zorgbijdrage. Uw partner en/of kinderen kunnen dan toch namens u schenkingen doen. Hiermee voorkomt u dat u (ongewild) met veel vermogen in een AWBZ zorginstelling zit waardoor er veel zorgbijdrage betaald moet worden. Tevens kan er door de schenkingen erfbelasting worden bespaard. Het achter de hand hebben van een levenstestament of notariële volmacht kan in veel situaties later grote problemen voorkomen. 

3. Levenstestament online regelen

Een levenstestament of volmacht kunt u altijd weer intrekken of wijzigen als u dat wilt. Wacht niet te lang met het maken of wijzigen van een levenstestament aangezien u uw wil goed moet kunnen bepalen op het moment van ondertekenen van het levenstestament. 

 

Direct regelen?  

Stel het niet langer uit en bespaar uw nabestaande veel geregel, ellende en erfbelasting. Wij raden u aan om direct uw levenstestament online op te stellen met Thuisnotaris. Zij bieden de scherpste tarieven in de markt. U kunt altijd gratis oriënteren en zelf uw mogelijkheden ontdekken. Er is geen andere partij die het uitgebreide keuzetestament en dezelfde dienstverlening biedt tegen een betere prijs.

 

Er zijn veel partijen die u meteen laten betalen. U vindt bij Thuisnotaris geen kleine lettertjes of additionele kosten voor bijv. extra clausules.