Kies relevante onderwerpen

Testament maken

Moet ik een testament maken?

Voor mensen die geen testament hebben, regelt de wet hoe hun erfenis wordt verdeeld. Als u zelf wilt bepalen hoe uw erfenis wordt verdeeld, maakt u een testament. Met een testament kunt u er ook voor zorgen dat erfbelasting wordt bespaard of uitgesteld. Maar er zijn ook nog heel veel andere redenen voor een testament. Doe de test en ontvang direct een gratis persoonlijk verslag via de e-mail. 

De wet regelt wie uw erfenis krijgt en hoe uw erfenis wordt verdeeld. Als u getrouwd bent, erft op grond van de wet uw echtgenoot. Bent u getrouwd én heeft u kinderen, dan delen zij ook mee in uw erfenis. Zij moeten wachten op hun deel totdat de laatste ouder overleden is. Heeft u geen echtgenoot of kinderen, dan erven uw familieleden (bloedverwanten), uw ouders, broers en zussen, maar ook uw halfbroers en -zussen voor zover deze er zijn bij uw overlijden.

Redenen voor een testament

Er zijn vele redenen om een testament te maken. Als partners niet getrouwd zijn, erven zij niet van elkaar als zij geen testament hebben gemaakt. Ook voor getrouwde ouders met kinderen is het aan te raden een testament te maken. U kunt namelijk de wettelijke regeling die voor getrouwde ouders met kinderen geldt op een aantal belangrijke punten aanpassen aan de persoonlijke situatie en verbeteren. Of u kunt een regeling treffen wie voor de kinderen moet zorgen als u er niet meer bent. Als u eerder getrouwd bent geweest, is het zeker van belang om u te laten voorlichten of de wettelijke regels voor uw persoonlijke situatie geschikt zijn. Of als u het voor uw partner en uw kinderen fiscaal zo gunstig mogelijk wilt regelen.

Dit zegt De Consumentenbond over Thuisnotaris.nl

(“zelf aan de slag met je testament”, geldgids, oktober 2023)

 

“Zelf aan de slag met je testament. In het rijtje van digitale diensten is het opstellen van een testament niet meer weg te denken”.  Dit schreef de Consumentenbond over Thuisnotaris:

 

Thuisnotaris.nl heeft als enige partij alleen ‘pluspunten’ in de voor- en nadelen. Ook is Thuisnotaris de enige online partij met een 30 minuten controle gesprek en biedt Thuisnotaris veel mogelijkheden (ook voor bijzondere klantsituaties). Met Thuisnotaris ben je het goedkoopste uit voor het opstellen van een testament.

 

Voor- en nadelen op een rij Thuisnotaris.nl

+ Overzichtelijke website met 30 minuten gesprek en chatfunctie

+ Geschikt voor bijzondere situaties, zoals samengesteld gezin of kind met beperking

+ Mogelijkheid om iemand te onterven

+ Veel mogelijkheden voor legaten, executeur en bewindvoering

+ Veel standaardclausules, zoals echtscheidingsclausule en rampenclausule

+ Maatwerk zonder meerprijs mogelijk

 

Nadelen:

- Geen

 

Kijk voor meer informatie of het opstellen van een testament op Thuisnotaris.nl


Mr Bart Lever, notaris Meppel