Kies relevante onderwerpen

Wie krijgt jouw erfenis?

Wie krijgt jouw erfenis?

Voor mensen die geen testament hebben, regelt de wet hoe hun erfenis wordt verdeeld. Als je zelf wilt bepalen hoe je erfenis wordt verdeeld, maak je een testament. Met een testament kun je er ook voor zorgen dat er erfbelasting wordt bespaard of uitgesteld. Maar er zijn ook nog heel veel andere redenen voor een testament. Door de online test te doen zie je snel jouw mogelijkheden.

 

De wet regelt wie je erfenis krijgt en hoe je erfenis wordt verdeeld. Als je getrouwd bent, erft op grond van de wet je echtgenoot. Ben je getrouwd én heb je kinderen, dan delen zij ook mee in je erfenis. De kinderen moeten wel wachten op hun erfdeel totdat de laatste echtgenoot overleden is. Heb je geen echtgenoot of kinderen, dan erven je familieleden (bloedverwanten), je ouders, broers en zussen, maar ook je halfbroers en -zussen voor zover deze er zijn bij je overlijden.

 

Er zijn vele redenen om een testament te maken. Als partners niet getrouwd zijn, erven zij niet van elkaar als zij geen testament hebben gemaakt. Ook voor getrouwde ouders met kinderen is het aan te raden een testament te maken. Je kunt namelijk de wettelijke regeling die voor getrouwde ouders met kinderen geldt op een aantal belangrijke punten aanpassen aan de persoonlijke situatie en verbeteren. Of je kunt een regeling treffen wie voor de kinderen moet zorgen als je er niet meer bent. Als je eerder getrouwd bent geweest, is het zeker van belang om je te laten voorlichten of de wettelijke regels voor je persoonlijke situatie geschikt zijn. Of als je het voor je partner en je kinderen fiscaal zo gunstig mogelijk wilt regelen.

 

Tot slot is een vaak voorkomende reden voor het maken van een testament ook de zogenaamde uitsluitingsclausule, ook wel priveclausule genoemd. Hiermee regel je dat je erfgenamen bij een echtscheiding je erfenis niet met een ex-partner hoeven te delen.

Veel mensen regelen hun testament online

Wilt u een testament opstellen? Thuisnotaris kan u hierbij goed helpen! Er zijn veel notarissen in Nederland waar u een testament kunt laten opmaken. De kosten verschillen per situatie en per aanbieder. Wij raden u aan om online gratis te oriënteren en uw mogelijkheden te ontdekken. Thuisnotaris biedt de laagste prijs met de beste persoonlijke dienstverlening! Klik op de link om het zelf te bekijken: https://thuisnotaris.nl/testamenttest

 

Thuisnotaris biedt drie verschillende pakketten: Een ontdek pakket, het doe-het-zelf pakket en het laat je helpen pakket. Heb je vragen? Neem dan gerust contact op via de live chat of via de email.

 

Columns notaris Meppel Mr Bart Lever