Kies relevante onderwerpen

Bescherming ouderen met een algemene volmacht

Notaris en dementie. Bescherming van ouderen en hun vermogen met een notariele volmacht

Als ouderen niet meer goed in staat zijn hun financiële belangen te behartigen, lopen zij risico door ondoordachte beslissingen en kunnen zij zelfs slachtoffer worden van misbruik. Het is dan van belang ouderen daartegen te beschermen, maar hen tegelijk ook in hun waarde te laten. Ook moet er rekening mee worden gehouden dat een handtekening niet meer wordt geaccepteerd als een persoon zijn wil niet langer meer kan bepalen (wilsonbekwaam). Er zijn verschillende oplossingen.

Bewindvoerder

Als ouderen, bijvoorbeeld door dementie, hun financiële daden niet meer goed overzien is bewind de aangewezen oplossing. Kinderen kunnen de rechter verzoeken om het vermogen van hun ouder(s) door de rechter onder bewind te laten stellen. Er wordt dan een betrouwbare persoon tot bewindvoerder benoemd die opkomt voor de financiële belangen.

Algemene volmacht

Als ouderen wilsbekwaam zijn kunnen zij bij de notaris vastleggen wie hun financiële belangen moet gaan behartigen als zij dat niet meer kunnen. Dat kan in een algemene volmacht (ook wel levenstestament genoemd). Er wordt gekozen voor een algemene volmacht gekozen als er meer dan financiële zaken geregeld moeten worden. Bijvoorbeeld als zij willen vastleggen wat er met het huis en de spullen moet gebeuren, als zij naar het verpleeghuis gaan.


Ik zie in de praktijk dat mensen helaas vaak lang wachten met iets te regelen. Er moet dan, bijvoorbeeld als ouders naar het verpleeghuis gaan en hun huis te koop wordt gezet, met spoed bij de rechter een bewind worden aangevraagd. Dit gaat vaak minder snel dan gehoopt. Mijn advies is daarom: ga op tijd naar de notaris toe en neem de tijd om samen het onderwerp bespreekbaar te maken met uw ouders. De notaris staat u én uw ouders graag bij met praktisch en juridisch advies.

Veel mensen regelen hun levenstestament online

Wilt u een levenstestament (volmacht) opstellen? Thuisnotaris kan u hierbij goed helpen! Er zijn veel notarissen in Nederland waar u een levenstestament kunt laten opmaken. De kosten verschillen per situatie en per aanbieder. Wij raden u aan om online gratis te oriënteren en uw mogelijkheden te ontdekken. Thuisnotaris biedt de laagste prijs met de beste persoonlijke dienstverlening! Klik op de link om het zelf te bekijken https://thuisnotaris.nl/testamenttest

Voor- en nadelen op een rij Thuisnotaris.nl

+ Overzichtelijke website met 30 minuten gesprek en chatfunctie

+ Geschikt voor bijzondere situaties, zoals samengesteld gezin of kind met beperking

+ Mogelijkheid om iemand te onterven

+ Veel mogelijkheden voor legaten, executeur en bewindvoering

+ Veel standaardclausules, zoals echtscheidingsclausule en rampenclausule

+ Maatwerk zonder meerprijs mogelijk

 

Nadelen:

- Geen

 

 (“zelf aan de slag met je testament”, geldgids, oktober 2023)

 

Column notaris Meppel, mr. Bart Lever