Online testament opstellen kosten

Wat zijn de kosten bij een online notaris voor het testament opstellen

Tegenwoordig is het mogelijk om een online testament te maken. Er zijn inmiddels diverse internetbedrijven actief die u via internet een testament aanbieden. Een online testament is een testament die u digitaal zelf via het internet maakt en daarna alleen nog maar bij de notaris hoeft te ondertekenen. Hierdoor hoeft u maar een keer langs de notaris en dat bespaart tijd en dus geld. Een testament online is daarom vaak goedkoper dan een testament op de normale manier met een bespreking vooraf bij de notaris.

Waar moet ik op letten bij een onlinenotaris?

Kijk goed met welke partij u online zaken doet. Heeft een online aanbieder bijv. een persoonlijk gesprek met u? Kunt u altijd uw persoonlijke vragen stellen? En heeft de online partij geen kleine lettertjes?. De kosten van een passend testament verschilt per situatie en per aanbieder. Partijen die testamenten tegen een lager tarief aanbieden kennen vaak kleine lettertjes: bepaalde situaties worden uitgesloten (bijv. een samengesteld gezin) of er komen additionele kosten bij voor extra clausules.

Wat zegt de consumentbond over online testament?

(“zelf aan de slag met je testament”, geldgids, oktober 2023)

 

“Zelf aan de slag met je testament. In het rijtje van digitale diensten is het opstellen van een testament niet meer weg te denken”.  Dit schreef de Consumentenbond over Thuisnotaris:

 

Thuisnotaris.nl heeft als enige partij alleen ‘pluspunten’ in de voor- en nadelen. Ook is Thuisnotaris de enige online partij met een 30 minuten controle gesprek en biedt Thuisnotaris veel mogelijkheden (ook voor bijzondere klantsituaties). Met Thuisnotaris bent u het goedkoopste uit voor het opstellen van een testament.

Voor- en nadelen op een rij Thuisnotaris.nl - goedkoopste notaris

+ Overzichtelijke website met 30 minuten gesprek en chatfunctie

+ Geschikt voor bijzondere situaties, zoals samengesteld gezin of kind met beperking

+ Mogelijkheid om iemand te onterven

+ Veel mogelijkheden voor legaten, executeur en bewindvoering

+ Veel standaardclausules, zoals echtscheidingsclausule en rampenclausule

+ Maatwerk zonder meerprijs mogelijk

 

Nadelen 

- Geen

Is een online testament geschikt voor mij?

Een online testament is echter lang niet meer alleen voor standaard testamenten. Neem bijvoorbeeld Thuisnotaris.nl. Zij bieden het meest uitgebreide maatwerk testament tegen een vaste lage prijs (incl. ondertekenen bij de notaris). Hoe dat kan? Omdat u zelf een stukje van het werk overneemt, thuisnotaris het opstellen van een testament goed geautomatiseerd heeft en er een nauwe samenwerking is met notariskantoren. U kunt altijd gratis oriënteren en zelf uw mogelijkheden ontdekken. Uiteraard kunt u zelf beslissen of u online of bij de 'lokale' notaris uw testament laat opstellen.

Meer informatie online notaris en kosten testament opstellen

Thuisnotaris biedt drie verschillende pakketten: Een ontdek pakket, het doe-het-zelf pakket en het laat je helpen pakket