Kosten testament opstellen: vergelijking online notarissen 2024

In november 2023 heeft de consumentenbond online notarissen vergeleken. Daarbij werd gekeken naar de kosten van het opstellen van het testament. En naar de opties die in het testament kunnen worden opgenomen. TestamentTest heeft dit onderzoek uitgebreid. In dit artikel vindt u de vergelijking van online notarissen voor 2024! 

 

Onze vergelijking van online notarissen 2024

TestamentTest heeft het onderzoek van de consumentenbond verder uitgebreid. Wij keken niet alleen naar de kosten van het testament en de opties in het testament. Ons onderzoek omvat de volgende onderdelen:

  • Wie kan er bij de online notaris terecht?
  • Welke opties in het testament?
  • Is persoonlijk contact mogelijk?
  • Is een goede uitleg beschikbaar?
  • Waar kan je ondertekenen?
  • Wat kost een testament?

Resultaten onderzoek online notarissen 2024

Thuisnotaris komt het beste uit ons onderzoek naar online notarissen. Zij bieden een oplossing voor de grootste groep mensen en hebben de meeste opties. De online vragenlijst is erg gebruiksvriendelijk. De uitleg en persoonlijke begeleiding steken af tegen de andere aanbieders. Aan het einde kunt u een goed leesbaar verslag van de door u gekozen testament opties downloaden. Een kleiner aantal aangesloten notarissen en een iets hoger tarief voor twee gelijkluidende testamenten zijn minpunten.

 

NuNotariaat eindigt als tweede. De online vragenlijst is heel gebruiksvriendelijk en kort. Daarbij wordt per vraag een duidelijke uitleg gegeven. De tarieven voor twee gelijkluidende testamenten zijn scherper dan bij Thuisnotaris. Het aantal notarissen ook. Persoonlijke begeleiding ontbreekt. Het aantal aangeboden opties is beperkter. Zo kunt u bijvoorbeeld niemand onterven of nalaten aan kleinkinderen. 

 

NationaleNotaris en DoeHetZelfNotaris volgen op grotere afstand. Hun producten zijn erg standaard en bieden weinig opties. De uitleg op beide websites laat ook te wensen over. Deze oplossing lijkt alleen geschikt als uw situatie eenvoudig is en u zelf voldoende kennis heeft.

 

In onderstaande tabel staan alle resultaten overzichten weergegeven. Klik hier om deze te vergroten.

 

Online notarissen vergelijking 2024

Wie kan er bij de online notaris terecht?

Thuisnotaris sluit als enige aanbieder niemand uit. Bij alle andere aanbieders kan je niet terecht als je kinderen uit een eerdere relatie hebt en bieden geen oplossing voor gehandicapte kinderen. Bij DoeHetZelfNotaris kan je ook niet terecht met een nalatenschap groter dan €600.000

 

Welke opties in het testament?

Ook hier komt Thuisnotaris als beste partij naar voren. Zij bieden alle opties met uitzondering van een huisdierclausule voor alleenstaanden. Deze optie bieden alleen NuNotariaat en DoeHetZelfNotaris. Thuisnotaris is de enige partij waarbij u iemand kunt onterven.

 

Bij DoeHetZelfNotaris en NationaleNotaris is het niet mogelijk om een levenstestament op te maken of een opvullegaat op te nemen (belangrijk voor het ontwijken van erfbelasting). Bij NuNotariaat kunt u aan niemand anders nalaten dan uw erfgenamen. Alleen aan een goed doel. Maar bijvoorbeeld niet aan uw kleinkinderen.

Is persoonlijk contact mogelijk?

Voor veel mensen het online opstellen van een testament best lastig. We nemen daarom in ons onderzoek ook mee of het mogelijk is om persoonlijk contact te hebben over het testament. Alle partijen bieden de mogelijkheid om te bellen of een e-mail te sturen.

 

Thuisnotaris gaat veel verder. Persoonlijk contact is een verplicht onderdeel van het proces. Een expert controleert samen met je of je alles goed hebt ingevuld en begrepen. Daarnaast biedt Thuisnotaris LiveChat, en kan je je ook volledig laten begeleiden door een expert.

Is goede uitleg beschikbaar?

Bij NationaleNotaris is er nauwelijks uitleg. Als je niet precies weet wat je wil is de enige optie een contact formulier invullen om door een notaris gebeld te worden. Eigenlijk ben je dan niet meer online en gelden er andere prijzen. Bij DoeHetZelfNotaris vind je meer uitleg. De overzichtelijkheid kan wel wat beter.

 

NuNotariaat en Thuisnotaris bieden de beste uitleg. Beide partijen bieden bij elke vraag een duidelijke uitleg. Thuisnotaris voegt daar nog iets aan toe: een downloadbaar verslag met een uitgebreide uitleg bij elke keuze die je hebt gemaakt in de vragenlijst.

Waar kan je ondertekenen?

Ook bij een online notaris moet je uiteindelijk naar een kantoor om je testament te ondertekenen. Je hoeft maar 1x naar de notaris. Als je zelf een notaris zoekt heb je minimaal 2 bezoeken nodig: eentje om je wensen te inventariseren en eentje om te tekenen.

 

Het aantal notarissen waar je kunt ondertekenen blijft in beweging. Alle partijen proberen voortdurend nieuwe notarissen aan te sluiten. NuNotariaat en NationaleNotaris bieden de meeste opties: ruim 50 kantoren. Thuisnotaris volgt met 20 kantoren en DoeHetZelfNotarissen met 15 kantoren 

Wat kost een testament?

De prijzen van de online testamenten liggen best dicht bij elkaar. Zoals eerder gezegd zitten er vooral veel verschillen in de opties in het testament.

 

Bij twee testamenten en/of twee levenstestamenten lijken de verschillen groter. Dit komt omdat NuNotariaat, DoeHetZelfNotaris en NationaleNotaris een lagere prijs rekenen bij gelijkluidende testamenten. Dit zijn testamenten waarbij beide partners precies het zelfde willen. Soms voldoet dit maar vaak ook niet. Bij levenstestamenten zien we bijvoorbeeld al snel verschillen.

 

Thuisnotaris is de goedkoopste bij een enkel testament of meerdere individuele testamenten. NationaleNotaris bij twee dezelfde testamenten.