Kosten testament

Kosten Testament

Het opstellen van een testament is voor velen een belangrijke stap in het leven, maar kan ook een ingewikkeld en tijdrovend proces zijn. Een van de belangrijkste vragen die mensen hebben bij het opstellen van een testament is: hoeveel gaat het kosten? Deze notariele akte kan u zomer een paar honderd euro kosten. Elke notaris mag per regio bepalen wat zijn prijzen zijn en welke additionele kosten in rekening worden gebracht. U kunt zelf besluiten, niet regio gebonden waar u een testament maakt en bij welke notaris. Let op dat dit een op maat gemaakt testament is. 

 

De kosten van een testament zijn voor een belangrijk deel afhankelijk van hoe u uw erfenis zou willen regelen. Het is daarbij dan van belang dat u een idee heeft hoe u uw erfenis zou willen regelen. Het is daarom aan te raden eerst de Testament Test te doen zodat u weet wat er ongeveer geregeld kan gaan worden.

Meest uitgebreide maatwerk testament

Als uw situatie en uw wensen veel specifiek maatwerk inhoudt, zullen de kosten in de meeste gevallen hoger gaan uitvallen. Het is daarbij wel van belang om te bedenken dat een goed testament uw erfgenamen later een hoop onnodige narigheid en erfbelasting kan besparen. Maak het vooral ook niet te ingewikkeld. Dat lijkt fiscaal gunstig maar dan is het uitvoeren van een dergelijk testament vaak dermate gecompliceerd en kostbaar dat het er in de praktijk niet van komt. Een testament is wat anders dan een levenstestament. Met een levenstestament regelt u wie er tijdens uw leven uw zaken kan regelen als u dat niet meer kunt. Naast de testamentkosten van de notaris zijn er nog de kosten voor de inschrijving van uw testament bij het Centraal Testamentenregister (CTR). 

 

Waar moet ik aan denken bij opstellen van een testament?

Als je een testament wilt laten opstellen, is het belangrijk om te weten wat de kosten zijn. De kosten voor het opstellen van een testament kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren. Over het algemeen zijn de kosten bij de notaris echter aan de hoge kant. Zo hanteren sommige notarissen tarieven van €500,- tot wel €1000,- voor het opstellen van 1 testament. Gelukkig is er ook een betaalbare optie beschikbaar.

Dit zegt De Consumentenbond over kosten testament

(“zelf aan de slag met je testament”, geldgids, oktober 2023)

 

In oktober 2023 is er een artikel verschenen in de geldgids van de Consumentenbond. Thuisnotaris wordt met 3 andere online notarisdiensten vergeleken. Thuisnotaris heeft als enige partij alleen ‘pluspunten’ in de voor-en nadelen. Ook is Thuisnotaris de enige partij met een 30 minuten persoonlijk controlegesprek en biedt Thuisnotaris veel mogelijkheden, ook voor bijzondere klantsituaties. Met Thuisnotaris bent u het goedkoopste uit om een testament op te stellen.

Voor- en nadelen op een rij Thuisnotaris.nl

+ Overzichtelijke website met 30 minuten gesprek en chatfunctie

+ Geschikt voor bijzondere situaties, zoals samengesteld gezin of kind met beperking

+ Mogelijkheid om iemand te onterven

+ Veel mogelijkheden voor legaten, executeur en bewindvoering

+ Veel standaardclausules, zoals echtscheidingsclausule en rampenclausule

+ Maatwerk zonder meerprijs mogelijk

Nadelen Thuisnotaris.nl

- Geen

Meer informatie

Thuisnotaris biedt drie verschillende pakketten: Een ontdek pakket, het doe-het-zelf pakket en het laat je helpen pakket.