Kies relevante onderwerpen

tros radar: Uitstellen van erfbelasting met een tweetrapstestament

Tros Radar: Uitstellen van erfbelasting met een tweetrapstestament

 

Onlangs heb ik in het televisieprogramma TROS Radar gehoord dat je kunt voorkomen dat de langstlevende partner erfbelasting voor de kinderen moet betalen met een tweetrapstestament. Is dat altijd gunstig?

 

In die uitzending van Radar ging het over het door de partner betalen van erfbelasting over de erfdelen van de kinderen. Door het maken van een bepaald soort testament, een zogenaamd tweetrapstestament, kan erfbelasting worden uitgesteld. Dit testament is niet in iedere situatie (fiscaal) gunstig.

Tweetrapstestamenten

In de uitzending van het programma Radar was aandacht voor de zogenaamde 'tweetrapstestamenten'. Met deze testamentvorm wordt bereikt dat bij het eerste overlijden geen erfbelasting hoeft te worden betaald voor de kinderen. Naast het tweetrapstestament zijn er ook andere testamentvormen die tot besparing van erfbelasting kunnen leiden. Bij de advisering over een tweetrapstestament berekent de notaris de erfbelasting bij het eerste maar ook bij het tweede overlijden. Uit zo'n berekening kan blijken dat een tweetrapstestament in uw situatie voor de erfbelasting niet gunstig uitpakt. Er wordt dan ook vaak voor een andere testamentvorm gekozen. Wilt u meer informatie over het verschil van een tweetrapstestament en een opvullegaat? Lees hier alles over het verschil.

Persoonlijke situatie

Niet alleen de besparing van belasting maar ook uw persoonlijke situatie speelt een belangrijke rol bij het kiezen van een testamentvorm. Bijvoorbeeld: wat is de leeftijd van degene die het testament maakt? Wat is zijn vermogen (bezittingen en schulden)? Hoe is de gezinsamenstelling (zijn er ook kinderen uit een eerdere relatie)? Bij een gesprek over een testament stelt de notaris dit soort persoonlijke zaken aan de orde.

Wijzigingen erfbelasting

Sinds 1 januari 2010 is de wet die de belasting over het erven en schenken regelt veranderd. Door de wetswijziging pakken sommige testamenten fiscaal anders uit dan gedacht. Bij overlijden moet mogelijk meer belasting worden betaald dan bij het maken van het testament was gedacht.

 

Ik raad daarom iedereen met een testament aan om dit te laten nakijken door de notaris. De notaris kijkt dan niet alleen na hoe het testament uitpakt onder de gewijzigde wet. Ook wordt bekeken of het testament nog past bij uw persoonlijke en financiële situatie. Daarnaast wordt bekeken of een tweetrapstestament voor u gunstig kan zijn. 

 

Mr Bart Lever, notaris Meppel