Kies relevante onderwerpen

Testament maken zonder notaris

Kan ik zonder notaris een testament maken?

"Ik heb zelf op papier gezet wie mijn erfenis zal krijgen. Is dat ook rechtsgeldig zonder notaris?"
 
Een rechtsgeldig testament kan volgens de Nederlandse wet alleen gemaakt worden bij de notaris. Het is wel mogelijk om voor bepaalde spullen zelf een soort testament te schrijven, dit wordt een 'codicil' genoemd. In dit handgeschreven codicil kun je sieraden, kleding of inboedel aan iemand nalaten. Er gelden wel strenge regels voor het maken van een codicil. De volgende punten zijn hierbij van belang:

Voor je codicil neem je papier dat lang houdbaar is. Denk ook aan een pen waarvan de inkt niet vervaagt, balpeninkt is vaak wel geschikt. Het codicil moet lang houdbaar kunnen zijn, namelijk tot na je overlijden.
Het codicil moet helemaal handgeschreven zijn. In het codicil kun je legaten opnemen. Dit betekent dat je aan een bepaalde persoon iets toekent.

Onder het codicil moet een handtekening staan; ook moet je er de datum op zetten. Kleren en ‘lijfstoebehoren’ kunnen in hun geheel worden beschreven. Sieraden, boeken, schilderijen moeten stuk voor stuk worden beschreven. Dat laatste geldt ook voor de inboedelgoederen.


Het is overigens niet helemaal duidelijk welke spullen je wel en welke je niet in een codicil kunt legateren. Het is bijvoorbeeld niet duidelijk of een telefoon of een laptop in een codicil kunnen worden nagelaten. Bij twijfel kunt je het beste bij de notaris een testament laten maken en dit laten beschrijven.


Als je je codicil klaar hebt, bewaar het dan goed op een plek waar je nabestaanden het na je dood gemakkelijk kunnen vinden. Je zou je nabestaanden ook kunnen informeren dat je een codicil hebt. Wil je je codicil veranderen? Je vernietigt dan je eerdere codicil en maakt weer een nieuwe.

 

Deze vraag is onderdeel van de rubriek columns notaris meppel.