Kies relevante onderwerpen

Is mijn testament nog wel goed?

Moet ik mijn testament wijzigen?

 

Ik heb gehoord dat door een wetswijziging bepaalde testamenten niet meer gunstig uitpakken. Wat moet ik me hier bij voorstellen?

 

Sinds 1 januari 2010 is de wet die de belasting over het erven en schenken regelt veranderd. Door de wetswijziging pakken sommige testamenten fiscaal anders uit dan gedacht. Bij overlijden moet mogelijk meer belasting worden betaald dan bij het maken van het testament was gedacht. Ik raad daarom iedereen met een testament uit om dit te laten nakijken door de notaris.  Er wordt dan niet alleen gekeken hoe het testament uitpakt onder de gewijzigde wet. Ook wordt bekeken of het testament nog past bij uw persoonlijke en financiële situatie. Het testament wijzigen kan door iedere notaris uitgevoerd worden als dat nodig is.

De wijziging van de wet biedt ook nieuwe kansen voor uw testament. Bijvoorbeeld omdat u wilt dat neven en nichten van u erven. Tot 1 januari 2010 was dat fiscaal niet zo gunstig. Doordat het tarief van de belasting voor neven en nichten flink is gedaald is dat een stuk gunstiger geworden.

 

Opa's en oma's kunnen hun kleinkinderen in hun testament fiscaal gunstiger laten erven. Sinds 1 januari 2010 kunnen kleinkinderen bij het overlijden van hun grootouders een groter bedrag belastingvrij erven dan voorheen.


Voor partners die niet getrouwd zijn, is vaak een testament niet genoeg. Voor verschillende belastingwetten wordt het steeds belangrijker dat er ook een notarieel samenlevingscontract is. Bij het erven van een partner is het hebben van een samenlevingscontract één van de manieren om in aanmerking te komen voor een grote belastingvrijstelling van ruim € 700.000.

 

Mr Bart Lever, notaris Meppel