Kies relevante onderwerpen

Sociale Media testament en overlijden

Social media testament en overlijden

Miljoenen Nederlanders zijn actief op sociale media. Als zij plotseling overlijden dan leven zij online verder. Het account op de sociale media blijft namelijk actief. Dat zorgt er bijvoorbeeld voor dat online vrienden een felicitatie krijgen van een overleden sociale-media-gebruiker of dat zij tussen ‘people you may know’ een overleden bekende zien staan. Dat levert pijnlijke en ongemakkelijke situaties op. ‘Ik durf een overleden twitteraar niet te ontvolgen’ schreef laatst nog iemand op twitter. Wil jij online voortleven op de sociale media? Er zijn sinds kort verschillende oplossingen om je leven online te stoppen als je realtime bent overleden. Hieronder lees je over de oplossingen en krijg je verschillende tips.

Digitaal Testament

Ontdek de essentiële aspecten van een digitaal testament. Of je nu een digitale native bent die zijn hele leven online heeft geleefd, of iemand die zich in deze nieuwe wereld begeeft, één ding is zeker: het digitale testament is de sleutel tot het bewaren van jouw digitale erfenis op een veilige en betekenisvolle manier. Ontdek hoe jij de controle kunt behouden over jouw erfenis, zelfs in de virtuele wereld. Je kunt hier het digitale testament van Thuisnotaris downloaden en invullen naar uw eigen situatie. Er zijn veel partijen in de markt die je meteen laten betalen. Wij vinden het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent.

 

Andere oplossingen & tips

Enige tijd geleden introduceerde Google de ‘Inactive accountmanager’. Hiermee kun je Google laten weten wat er met je Gmail-berichten en gegevens van andere Google-diensten moet gebeuren als je account bijvoorbeeld door overlijden inactief wordt. Je hebt de keuze om je gegevens na een bepaalde periode van inactiviteit te laten verwijderen of in dat geval vertrouwde contactpersonen je gegevens van de door jou gebruikte Google-diensten te sturen

 

Sinds september 2012 zijn notarissen actief om sociale-media-gebruikers bewust te maken van het online voortleven na de dood. Zij ontwikkelden een oplossing die sociale-media-gebruikers in hun testament kunnen opnemen: de sociale media executeur. Deze persoon laat je via je testament weten wat je met je sociale media account wilt na je overlijden. Via je testament of op een andere manier laat je weten welke accounts je hebt.

Tips voor sociale media gebruikers:

  • Als je fantasienamen gebruikt voor je accounts is het voor je nabestaanden niet eenvoudig om na je overlijden uit te vinden op welke sociale media je actief was.
  • Bespreek met je nabestaanden wat er met je account moet gebeuren: inrichten als gedenkpagina (kan bij Hyves en Facebook) of verwijderen van het account. Als je dit niet met je nabestaanden wilt bespreken, laat dan bijv. via je testament weten wat je wens is.
  • Houd een lijst bij van de sociale media waarop je actief bent. Leg gebruikersnamen vast. Wachtwoorden hoeft niet per se; als je nabestaanden beschikken over de gebruikersnamen kunnen ze bij de meeste sociale media met de nodige bewijsstukken je account verwijderen.

 

Mr Bart Lever, notaris Meppel