Kies relevante onderwerpen

Uw erfenis aan goede doelen nalaten

Het steunen van goede doelen met uw erfenis


U kunt op verschillende manieren goede doelen steunen met uw erfenis. U kunt het goede doel voor een bepaald gedeelte tot uw mede-erfgenaam benoemen. U kunt ook regelen dat een goed doel alleen een bepaald bedrag of bepaalde goederen van u gaat krijgen. Zo'n bepaling in uw testament heet een legaat.


Bij veel mensen is nog onvoldoende bekend dat het in een testament niet om grote bedragen hoeft te gaan en dat er naast geld ook zaken als een auto of meubels kunnen worden nagelaten. Toch nemen inmiddels steeds meer mensen een goed doel op in hun testament. Dit komt mede doordat nalaten aan goede doelen vrijgesteld is van erfbelasting en schenkbelasting. De overheid wil met deze vrijstelling het geven aan goede doelen bevorderen. En zo wordt u de mogelijkheid geboden een goede bestemming voor uw geld en goederen vast te leggen en tegelijkertijd de wereld van de komende generaties te verbeteren.


Voor het nalaten aan een goed doel is wel altijd een testament nodig. Een goed doel kan nooit automatisch van u erven. Als u geen testament maakt, bepaalt de wet wie uw erfgenamen zijn. Als u aan hen de instructie heeft gegeven een bepaald bedrag over te maken aan het goede doel, moeten zij hierover eerst erfbelasting betalen en het resterende bedrag vervolgens overmaken aan het goede doel.


U kunt ook aan uw bestaande testament een goed doel toevoegen. Voor het laten  aanpassen van uw testament kunt u naar iedere notaris gaan. Het maakt niet uit waar uw testament destijds gemaakt was. Meer informatie over nalaten aan goede doelen vindt u op www.TestamentTest.nl. U ontvangt daar een persoonlijk testament advies.


De meeste goede doelen hebben een ANBI-status gekregen van de belastingdienst.  ANBI staat voor Algemeen Nut Beogende Instelling. Goede doelen met een ANBI-status hoeven geen belasting te betalen over schenkingen en erfenissen die zij ontvangen. Via www.belastingdienst.nl vindt u alle door de Belastingdienst goedgekeurde ANBI’s.

 

Indien u overweegt om goede doelen te steunen via een testament? Dan is het raadzaam om u goed te laten informeren. Met Thuisnotaris maakt u zelf eenvoudig uw Testament tegen een vaste prijs van € 245,- per akte. Het scherpste tarief voor een uitgebreid maatwerk Testament.

 

Komt u er niet helemaal uit? Laat u dan helpen door een adviseur voor € 99,-. Wilt u eerst gratis oriënteren en zelf de mogelijkheden ontdekken? Ook dat kan met Thuisnotaris.

 

Regel het direct of maak een afspraak op 085 8000 102.