Tarieven en vrijstellingen erfbelasting 2024

Tarieven erfbelasting en vrijstellingen 2024

Ieder jaar veranderen de tarieven erfbelasting en vrijstelling. De tarieven en vrijstelling voor de erf- en schenkbelasting worden in december vastgesteld voor het volgende jaar. Zo kunt u belastingvrij 6.633 euro aan uw kinderen schenken. Komt een van uw (groot)ouders te overlijden? Dan hoeft u over de eerste 25.187 euro geen belasting te betalen. Daarboven geldt een erfbelastingtarief van 10 procent en bent u vaak erfbelasting verschuldigd. Vanaf 152.368 euro geldt een tarief van 20 procent. Dit klinkt als een hoog bedrag, maar veelal hangt de waarde van de erfenis af van de waarde van de woning. Hierdoor is de erfenis gelijk een stuk hoger en bepaalt dit in welk tarief u valt. Hoe u de erfbelasting precies berekent, kunt u in de onderstaande tarievenkaart lezen. Lees hieronder alle informatie hierover.

Waarde erfenis Partner
(Pleeg- of stief)kind
Kind met een beperking
Kleinkinderen en
verdere afstammelingen
Overige erfgenamen
zoals een broer, zus of ouders

€ 0 - € 152.368

10%

18%

30%

€ 152.368 en meer

20%

36%

40%

 

De vrijstelling hangt af van uw relatie met de overledene. Partners hebben voor de erfbelasting ene ruime vrijstelling. Maar mochten beide ouders komen te overlijden dan zijn de vrijstelling aanzienlijk lager. Als u een erfenis krijgt, is de kans dus groot dat u erfbelasting moet betalen. Maar alleen als het bedrag van de erfenis hoger is dan uw vrijstelling. We hebben dit voor u in een overzicht gezet. 

U bent:

Bedrag van uw vrijstelling in 2024

Echtgenoot, geregistreerd partner of samenwonend partner

€ 795.156

Kind, pleegkind of stiefkind

€ 25.187

Kleinkind

€ 25.187

Achterkleinkind

€ 2.658

Kind met een beperking

€ 75.546

Ouder

€ 59.643

Andere erfgenaam,
bijvoorbeeld een broer of zus

€ 2.658

 

Bent u op zoek naar de tarieven en vrijstellingen 2023? Klik dan hier

Wat is belasting over uw erfenis en hoe werkt dit precies?

Als iemand overlijdt gaat zijn/haar erfenis naar de erfgenamen. Een erfenis bestaat uit alle bezittingen en schulden die een overleden persoon achterlaat. Bijvoorbeeld een geldbedrag, de overwaarde van een eigen woning of een kostbaar voorwerp. Zijn er meer bezittingen dan schulden? Dan moeten de erfgenamen, de personen die de erfenis ontvangen, hierover erfbelasting betalen. lees hier meer over hoe het precies werkt. Op de site van de belastingdienst kunt u er ook alles over vinden. Na ongeveer 4 maanden na het overlijden ontvangt u een brief voor de aangifte erfbelasting.

Ontvang via Thuisnotaris een persoonlijk testament verslag

Het hangt van veel factoren af wat voor u van belang kan zijn in een testament. Daarom kunt u gratis uw persoonlijk testament verslag downloaden op Thuisnotaris.nl. Vul de online tool in en download op het einde uw persoonlijk testament verslag van 20 a4'tjes. Met dit persoonlijk verslag kunt u uw testamentaire keuzes en mogelijkheden rustig nalezen. Regel het hier

Wilt u belasting besparen?

Om erfbelasting te besparen kunt u een aantal zaken doen:

1) stel een testament op met een opvullegaat, zodat uw kinderen gebruik kunnen maken van hun vrijstellingen.

2) Een kleinkindlegaat in uw testament opnemen, zodat u de erfenis over meer personen kunt verdelen

3) Een renteclausule in uw testament opnemen, zodat u de waarde van de erfenis kunt verlagen.

4) Een testament met tweetrapsmaking opstellen, zodat uw partner uw enige erfgenaam wordt en de kinderen pas later erven.

5) Een goed doel laten erven, zodat u gebruik kunt maken van de vrijstelling voor ANBI's

6) Schenken bij leven, zodat u uw vermogen kunt verkleinen en uw erfgenamen minder belasting hoeven te betalen.

Testament opstellen met Thuisnotaris

Thuisnotaris.nl is de online notaris die samenlevingscontracten, testamenten en levenstestamenten aanbiedt tegen een vaste lage prijs. Thuisnotaris biedt maatwerk en heeft de meest uitgebreide testamenten. Dit zegt ook de consumentenbond in haar artikel in oktober in oktober 2023 Partners hoeven bijvoorbeeld bij Thuisnotaris geen gelijkluidende testamenten te maken en maken hun eigen individuele keuzes. U betaalt de scherpste prijs voor een maatwerk testament of samenlevingscontract, wat nergens goedkoper of beter is. Dit is inclusief het gratis 30 minuten controlegesprek, ondertekenen bij de notaris en alle overige kosten. Met een testament van Thuisnotaris kunt u in heel veel gevallen erfbelasting besparen.