Kunnen mijn stiefkinderen mij uit het huis zetten?

 

Ik ben getrouwd en mijn man en ik hebben ieder eigen kinderen uit een eerdere relatie. Ik wil bij het overlijden van mijn man niet uit zijn huis gezet worden door zijn kinderen. Is het dan verstandig dat wij een testament gaan maken?

Een testament maken is niet verplicht maar kan in een aantal gevallen wel heel verstandig zijn. Sinds 2003 is in de wet geregeld dat als een ouder (die gehuwd is of een geregistreerd partnerschap is aangegaan en geen testament heeft) overlijdt, de zogenaamde wettelijke verdeling geldt. Dit houdt kort gezegd in dat de echtgenoot/partner en de eigen kinderen erven, maar dat de eigen kinderen hun erfdeel pas kunnen opeisen bij het overlijden van de langstlevende echtgenoot/partner en bij andere in de wet genoemde situaties. De langstlevende echtgenoot verkrijgt hierbij de eigendom van de gehele erfenis en dus ook de woning. De kinderen van je man kunnen je dus niet zomaar het huis uitzetten aangezien je dat als echtgenote geheel in eigendom zal verkrijgen.


Toch zijn er nog belangrijke redenen waarom het maken van een testament wel aan te bevelen is. Bijvoorbeeld om je ex partner niet via de kinderen van je te laten erven. De volgende situatie kan zich voordoen. Als je overlijdt terwijl je kinderen ongehuwd zijn en/of geen kinderen hebben (en geen testament hebben), erven je kinderen van je. Stel dat kort daarna een van je kinderen overlijdt, dan heeft dat kind op grond van de wet als erfgenamen: je andere kinderen en je ex (als vader van het kind). Via deze weg krijgt je ex dan toch nog een deel van je erfenis in handen.

Om dit te voorkomen is het mogelijk om een zogenaamde tweetrapsmaking in je testament op te nemen. Hiermee kun je bepalen dat als een kind overlijdt, alles wat dat kind uit je erfenis over heeft, vererft naar de andere kinderen en dus niet naar je ex.


In het testament kun je nog veel meer regelingen opnemen. Bijvoorbeeld een regeling die ervoor zorgt dat aangetrouwde partners van je kinderen je erfenis niet in handen krijgen als je kinderen gaan scheiden. Met een goed testament kun je zelf regelen wie je erfenis krijgt en wie bevoegd is dit te beheren.

 

Direct regelen?

Met Thuisnotaris maakt u zelf eenvoudig uw Testament tegen een vaste prijs van € 245,- per akte. Het scherpste tarief voor een uitgebreid maatwerk Testament.

 

Komt u er niet helemaal uit? Laat u dan helpen door een adviseur voor € 99,-. Wilt u eerst gratis oriënteren en zelf de mogelijkheden ontdekken? Ook dat kan met Thuisnotaris.

 

Regel het direct of maak een afspraak op 085 8000 102.