Langstlevende testament

Het langstlevende testament

Met een langstlevende testament wordt een testament bedoeld waarbij de verzorging van de langstlevende partner ten opzichte van de kinderen voorop staat.

Wanneer het langstlevende testament?

Het wordt gebruikt in de situatie dat u een partner en kind(eren) heeft. In een dergelijk testament zijn de partner en kind(eren) wel de gezamenlijke erfgenamen van u, maar krijgen de kinderen hun deel van de erfenis pas in handen als de langstlevende partner is overleden. De langstlevende partner houdt de hele nalatenschap onder zich en de kinderen moeten dus wachten op hun erfdeel totdat de langstlevende partner is overleden (of in andere bijzondere omstandigheden). Om onder meer erfbelasting te besparen is het van belang dat niet gehuwde partners een samenlevingscontract maken.

 

Een langstlevende testament kan op verschillende manieren gemaakt zijn die ook verschillend kunnen uitpakken. Een tweetrapstestament is een voorbeeld testament op de langstlevende. Met name regelingen van voor 2003 kunnen bepalingen bevatten die tegenwoordig niet meer goed uitpakken. Ook zijn er sinds 2003 meer nieuwe mogelijkheden om de partner nog beter te beschermen tegen aanspraken van kinderen. Daarnaast kan er met een goed modern testament op maat veel erfbelasting bespaard worden. Om optimaal belasting te besparen is het van belang om ook gebruik te maken van de schenkingsvrijstelling.

 

Klik hier als u meer informatie wilt over welke soorten testamenten er allemaal bestaan

Dit zegt De Consumentenbond over opstellen testament

(“zelf aan de slag met je testament”, geldgids, oktober 2023)

 

“Zelf aan de slag met je testament. In het rijtje van digitale diensten is het opstellen van een testament niet meer weg te denken”.  Dit schreef de Consumentenbond over Thuisnotaris

Voor- en nadelen op een rij Thuisnotaris.nl

+ Overzichtelijke website met 30 minuten gesprek en chatfunctie

+ Geschikt voor bijzondere situaties, zoals samengesteld gezin of kind met beperking

+ Mogelijkheid om iemand te onterven

+ Veel mogelijkheden voor legaten, executeur en bewindvoering

+ Veel standaardclausules, zoals echtscheidingsclausule en rampenclausule

+ Maatwerk zonder meerprijs mogelijk

 

Nadelen:

- Geen

 

Kijk voor meer informatie of het opstellen van een testament op Thuisnotaris.nl