Langstlevende testament

Het langstlevende testament

 

Met een langstlevende testament wordt een testament bedoeld waarbij de verzorging van de langstlevende partner ten opzichte van de kinderen voorop staat.

 

Het wordt gebruikt in de situatie dat u een partner en kind(eren) heeft. In een dergelijk testament zijn de partner en kind(eren) wel de gezamenlijke erfgenamen van u, maar krijgen de kinderen hun deel van de erfenis pas in handen als de langstlevende partner is overleden.
De langstlevende partner houdt de hele nalatenschap onder zich en de kinderen moeten dus wachten op hun erfdeel totdat de langstlevende partner is overleden (of in andere bijzondere omstandigheden).
Om onder meer erfbelasting te besparen is het van belang dat niet gehuwde partners een samenlevingscontract maken.

 

Een langstlevende testament kan op verschillende manieren gemaakt zijn die ook verschillend kunnen uitpakken. Een tweetrapstestament is een voorbeeld testament op de langstlevende.
Met name regelingen van voor 2003 kunnen bepalingen bevatten die tegenwoordig niet meer goed uitpakken. Ook zijn er sinds 2003 meer nieuwe mogelijkheden om de partner nog beter te beschermen tegen aanspraken van kinderen. Daarnaast kan er met een goed modern testament op maat veel erfbelasting bespaard worden. Om optimaal belasting te besparen is het van belang om ook gebruik te maken van de schenkingsvrijstelling. Lees hier meer over de voordelen van schenking en schenkbelasting. Met een testament regelt u de zaken na uw overlijden. Om tijdens uw leven uw zaken goed te regelen als u wat overkomt maakt u een levenstestament.