Huisdieren in het testament

Kan ik mijn huisdier opnemen in mijn testament?

Enkele jaren terug is er veel aandacht gegeven aan het helpen van huisdierenbaasjes met een speciale huisdierenclausule. Er werd toen onderzocht of mensen iets geregeld hebben voor hun dieren. Uit onderzoek is toen gebleken dat meer dan de helft van hen niets heeft geregeld voor als ze gaan scheiden, in een verpleeghuis terecht komen of overlijden.

 

Na een overlijden zijn de nabestaanden vaak niet bekend met de wensen van de overledene met betrekking tot de huisdieren en nemen ze daarover zelf een beslissing. Hier kun je ook zelf keuzes in maken. Verder zijn huisdieren nogal eens onderdeel van een vechtscheiding.

De huisdierenclausule

Je kunt de huisdierenclausule in verschillende akten laten opnemen:

  • In een samenlevingscontract of huwelijkse voorwaarden: met de huisdierenclausule spreek je af wie de huisdieren krijgt, of dat je samen voor ze blijft zorgen, maar ook een omgangsregeling is mogelijk;
  • In een levenstestament (ook wel ‘algemene volmacht’ genoemd): hiermee regel je wie en op welke manier voor je huisdier zorgt als je dat zelf bijvoorbeeld door een ernstige ziekte niet meer kunt;
  • In een testament: hiermee kun je verschillende zaken regelen. Bijvoorbeeld wie je huisdier erft en de opdracht om voor het huisdier te zorgen, al dan niet onder toekenning van een geldbedrag. Ook kun je in een testament vastleggen dat je liever niet wilt dat je dier in het asiel terecht komt en dat, als je bijvoorbeeld meerdere honden hebt, deze bij elkaar moeten blijven. Hier kun je zelf je eigen wensen in laten opnemen.

De huisdierenclausule kun je ook aan al je bestaande regelingen laten toevoegen. Het maakt daarbij niet uit welke notaris destijds je regeling had opgesteld. Bij het opnemen van een huisdierenclausule kunnen ook meteen je huidige regelingen worden nagekeken om te zien of deze nog passen bij je huidige situatie. Bepaalde verouderde regelingen pakken nu niet meer gunstig uit en kunnen tegenwoordig veel beter geregeld worden.

Direct regelen?

Indien u meer informatie wenst over de huisdierenclausule in een testament? Thuisnotaris kan u hierbij goed helpen! Er zijn veel notarissen in Nederland waar u een testament kunt laten opmaken. De kosten verschillen per situatie en per aanbieder. Wij raden u aan om online gratis te oriënteren en uw mogelijkheden te ontdekken. Thuisnotaris biedt de laagste prijs met de beste persoonlijke dienstverlening! Klik op de link om het zelf te bekijken: https://thuisnotaris.nl/testamenttest

Beste prijs en dienstverlening

Snel en eenvoudig online uw testament regelen tegen de scherpste prijs. De kosten voor het opstellen van een testament verschillen enorm. Thuisnotaris biedt drie verschillende pakketten: Een ontdek pakket, het doe-het-zelf pakket en het laat je helpen pakket. Ongeacht de keuze van het pakket krijgt u altijd een verslag in begrijpelijke taal en een controlegesprek over wat u hebt ingevuld. Zo weet u zeker dat alles goed is en u het goed heeft geregeld.