Huisdieren in het testament

Kan ik mijn huisdier opnemen in mijn testament?

Enkele jaren terug is er veel aandacht gegeven aan het helpen van huisdierenbaasjes met een speciale huisdierenclausule. Er werd toen onderzocht of mensen iets geregeld hebben voor hun dieren. Uit onderzoek is toen gebleken dat meer dan de helft van hen niets heeft geregeld voor als ze gaan scheiden, in een verpleeghuis terecht komen of overlijden.

 

Na een overlijden zijn de nabestaanden vaak niet bekend met de wensen van de overledene met betrekking tot de huisdieren en nemen ze daarover zelf een beslissing. Hier kun je ook zelf keuzes in maken. Verder zijn huisdieren nogal eens onderdeel van een vechtscheiding.

De huisdierenclausule

Je kunt de huisdierenclausule in verschillende akten laten opnemen:

  • In een samenlevingscontract of huwelijkse voorwaarden: met de huisdierenclausule spreek je af wie de huisdieren krijgt, of dat je samen voor ze blijft zorgen, maar ook een omgangsregeling is mogelijk;
  • In een levenstestament (ook wel ‘algemene volmacht’ genoemd): hiermee regel je wie en op welke manier voor je huisdier zorgt als je dat zelf bijvoorbeeld door een ernstige ziekte niet meer kunt;
  • In een testament: hiermee kun je verschillende zaken regelen. Bijvoorbeeld wie je huisdier erft en de opdracht om voor het huisdier te zorgen, al dan niet onder toekenning van een geldbedrag. Ook kun je in een testament vastleggen dat je liever niet wilt dat je dier in het asiel terecht komt en dat, als je bijvoorbeeld meerdere honden hebt, deze bij elkaar moeten blijven. Hier kun je zelf je eigen wensen in laten opnemen.

De huisdierenclausule kun je ook aan al je bestaande regelingen laten toevoegen. Het maakt daarbij niet uit welke notaris destijds je regeling had opgesteld. Bij het opnemen van een huisdierenclausule kunnen ook meteen je huidige regelingen worden nagekeken om te zien of deze nog passen bij je huidige situatie. Bepaalde verouderde regelingen pakken nu niet meer gunstig uit en kunnen tegenwoordig veel beter geregeld worden.

Direct huisdier opnemen in uw testament

(“zelf aan de slag met je testament”, geldgids, oktober 2023)

 

“Zelf aan de slag met je testament. In het rijtje van digitale diensten is het opstellen van een testament niet meer weg te denken”.  Dit schreef de Consumentenbond over Thuisnotaris:

 

Thuisnotaris.nl heeft als enige partij alleen ‘pluspunten’ in de voor- en nadelen. Ook is Thuisnotaris de enige online partij met een 30 minuten controle gesprek en biedt Thuisnotaris veel mogelijkheden (ook voor bijzondere klantsituaties). Met Thuisnotaris bent u het goedkoopste uit voor het opstellen van een testament.

Voor- en nadelen op een rij Thuisnotaris.nl

+ Overzichtelijke website met 30 minuten gesprek en chatfunctie

+ Geschikt voor bijzondere situaties, zoals samengesteld gezin of kind met beperking

+ Mogelijkheid om iemand te onterven

+ Veel mogelijkheden voor legaten, executeur en bewindvoering

+ Veel standaardclausules, zoals echtscheidingsclausule en rampenclausule

+ Maatwerk zonder meerprijs mogelijk

 

Nadelen:

- Geen

 

Kijk voor meer informatie of het opstellen van een testament op Thuisnotaris.nl